Eveniment

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria a fost dotat cu aparatură pentru testarea auzului la nou-născuţi

IMG_1214Luni, 24 noiembrie, în cadrul proiectului “Baby hearing” derulat la nivel naţional de Asociaţia Audisofia, Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria a fost dotată cu aparatură de testare a auzului la nou-născuţi. La predarea aparatului au participat preşedintele asociaţiei, Alexandra Neagu, şi conferenţiarul în cadrul UMF Carol Davila, Dan Cristian Gheorghe, directorul spitalului, Valentin Filip, precum şi directorul medical al unităţii, Ioana Zahiu, medic neonatolog.

Proiectul „Baby hearing“ are ca scop depistarea precoce a hipoacuziei prin dotarea a şapte spitale cu aparatură de testare a auzului la nou-născut. Aceste spitale sunt Spitalul Clinic Elias Bucureşti, Spitalul Judeţean “Sf. Apostol Andrei” Constanţa, Spitalul Judeţean “Sf. Apostol Andrei” Galaţi, Spitalul Judeţean Alexandria, Spitalul Judeţean Piteşti, Maternitatea Ploieşti şi Spitalul “M.S.Curie” Bucureşti.

Potrivit preşedintei Asociaţiei Audiosofia, Alexandra Neagu, medic primar ORL, “unul dintre obiectivele principale ale proiectului este dotarea celor şapte spitale cu aparatura de screening auditiv, astfel încât să fie testaţi pentru auz toţi copiii care se nasc în cele şase maternităţi incluse în proiect, iar ulterior, copiii care nu trec aceste teste să fie direcţionaţi către Cabinetul de audiologie al Spitalului “M.S.Curie”, dar şi stimularea dezvoltării limbajului la copiii cu deficienţe de auz, prin diagnosticare şi intervenţie timpurie (operaţie, protezare sau implant cohlear) şi conştientizarea, responsabilizarea părinţilor cu privire la necesitatea diagnosticării şi intervenţiei medicale timpurii şi asupra importanţei terapiilor de recuperare în cazul apariţiei deficienţelor de auz la copii”. De asemenea, Alexandra Neagu a menţionat că “dotarea spitalului din Alexandria cu acest aparat este o premieră pentru SJU Alexandria, mai ales că până în acest moment nu exista aici (n.r. – la SJU Alexandria) posibilitatea testării de auz a nou-născuţilor. O depistare precoce a hipoacuziei va duce la diagnosticarea rapidă şi o recuperare foarte bună a acestor copii. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de un an în cele şapte spitale menţionate şi estimăm că în decursul unui an vor fi testaţi prin screeaning auditiv minim 12.000 de copii din cele 5 judeţe”.

De asemenea, în cadrul proiectului se va realiza un studiu clinic privind prevalenţa hipoacuziei în rândul nou-născuţilor precum şi a factorilor de risc legaţi de sarcină şi naştere, privind hipoacuzia.

Conferenţiarul Dan Cristian Gheorghe a precizat că este de o reală importanţă depistarea precoce a problemelor de auz şi de o necesitate covârşitoare existenţa unui astfel de aparat care, spunea acesta, nu pune un diagnostic concret, fiind vorba de screeaning, ceea ce presupune că în urma testării cu acest aparat se depistează dacă un nou născut este sau nu suspect de hipoacuzie. Dacă un copil nu trece testarea de screening auditiv, părinţii vor fi îndrumaţi pentru diagnostic şi intervenţie terapeutică, care poate include implantul cohlear, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “M.S. Curie”. Despre implantul cohlear Dan Cristian Gheorghe a precizat că este o proteză semi-implantabilă chirurgical, un dispozitiv electronic, care prezintă o parte implantabila la nivelul internă şi o parte localizată în exterior. În România, un implant cohlear costă peste 20.000 euro, dar se poate primi şi gratuit, printr-un program special iniţiat de Ministerului Sănătăţii.

La nivelul judeţului Teleorman, potrivit directorului medical al SJU Alexandria, Ioana Zahiu, se nasc anual peste 2.000 de copii, în trei maternităţi funcţionale, din cinci existente. Din păcate, obligatoriu vor beneficia de testare screening auditivă, doar copiii născuţi în SJU Alexandria, ceilalţi, care se vor naşte în maternităţile din Roşiorii de Vede sau Turnu Măgurele pot veni la Alexandria pentru acest test. Deocamdată, un protocol de colaborare între maternităţile din judeţ în acest sens nu există, dar, după cum spunea Valentin Filip, “nu văd de ce să nu poată fi testaţi şi alţi nou născuţi. Eu zic că se va putea face acest test la toţi copii, fără probleme”. De menţionat că la nivel naţional există doar vreo 25 de astfel de aparate, în condiţiile în care numărul maternităţilor este de peste 170 de maternităţi. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.