Eveniment

Spitalul Caritas desemnat oficial spital suport COVID pozitiv/ Unde vor merge dializații cu COVID-19 și gravidele

A fost aprobat ordinul de ministru al Sănătății privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19, precum și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Autoritățile au desemnat drept unități suport COVID pozitiv 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, precum și 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă, din toate județele țării și București. Lista cu unitățile sanitare din țară în care vor fi internați și tratați pacienții infectați cu coronavirus a fost întocmită după ce România a intrat în scenariul 4, ca urmare a înregistrării a peste 2.000 de cazuri.

“În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii”, transmite Centrul de Comunicare Strategică

Pentru județul Teleorman, spital suport COVID pozitiv a fost desemnat Spitalul Municipal Caritas din Roșiorii de Vede, în timp ce gravidele confirmate cu infecții SARS-CoV-2 vor merge pe Secția Maternitate a aceluiași spital. Pe de altă parte, persoanele care necesită dializă și sunt infectate cu noul coronavirus vor merge cele două puncte de lucru din Alexandria și Turnu Măgurele ale Centrului Nefrolmed (în tură suplimentară/distinctă, astfel încât să nu existe contact cu pacienții neinfectați), în timp ce dializații critici vor merge la Spitalul Județean de Urgență, pentru stabilizare, caz în care la unitatea spitaliceacă vor fi luate toate măsuri astfel încât să nu existe pericol de infecție pentru ceilalți pacienți (vor fi izolați, duși pe trasee separate, efectuată decontaminarea).

“Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și  Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document –cadru care instituie pașii care trebuie urmați de  managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID –pozitive. De asemenea, documentul conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități  municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Grupul de Comunicare Strategică mai transmite că unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale. (Violeta Mocanu)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.