Introducerea coplăţii a generat până acum destul de multe controverse, pentru că, aşa cum s-a putut presupune încă de la început, încasările nu aveau cum să fie semnificative, având în vedere categoriile de pacienţi scutiţi. Pe deasupra, spitalele de urgenţă nu aveau cum să colecteze sume importante de pe urma aplicării principiului coplăţii, pentru că o mare parte a pacienţilor spitalelor sunt cazuri care necesită intervenţie de urgenţă şi acestea sunt, după cum ştim, scutite de la plata banilor respectivi la internare. Cel mai relevant exemplu în sensul menţionat este cel al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria, unde, deşi numărul pacienţilor este semnificativ, nu s-au colectat din încasarea acestei taxe decât modica sumă de 1.700 de lei. Managerul spitalului judeţean, Valentin Filip consideră că sumele încasate sunt foarte mici şi că, oricum, statutul de spital de urgenţă face ca o mare parte a pacienţilor să nu fie obligaţi la plata acestei taxe: “Sigur că sistemul funcţionează de la 1 aprilie, însă sumele pe care noi le colectăm sunt infernal de mici. Deocamdată şi cred că situaţia se va perpetua şi pe termen lung, banii sunt extraordinar de puţini. Sunt doar câţiva cei care plătesc, pentru că noi suntem spital de urgenţă şi majoritatea celor care se prezintă la noi sunt cazuri urgente. Cazurile cronice reprezintă sub 10% din numărul pacienţilor pe care noi îi avem. Până la momentul acesta, de la data intrării în vigoare a coplăţii, s-au adunat aproximativ 1.700 de lei. Vă repet, acest lucru se întâmplă pentru că acesta e spital de urgenţă şi oamenii nu plătesc. În ceea ce priveşte numărul pacienţilor care se prezintă la Camera de Gardă acesta tot la fel de mare e, deci această coplată nu descurajează cu nimic pe cei care vin la noi pentru tratamente şi intervenţii în regim de urgenţă. ”
Valerică Cârciumaru, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede consideră, de asemenea, că sumele încasate prin aplicarea coplăţii sunt derizorii şi ele nu susţin cu nimic, din punct de vedere financiar instituţia spitalicească. De asemenea, din cauza specificului zonei, majoritatea pacienţilor sunt categorii scutite de la plata banilor despre care discutăm, aşa că de la 1 aprilie şi până acum, la spitalul în cauză s-au înregistrat 18 chitanţe a câte 5 lei fiecare, totalizând suma de 90 de lei: “Există o evidenţă a valorilor încasate din coplată, însp sumele strânse până acum sunt derizorii. Cine s-a internat de la 1 aprilie a plătit această taxă, însă eu nu reuşesc să văd efectele pozitive ale măsurii. Oricum, costurile cu fiecare pacient sunt enorme iar cei 5 lei plătiţi de către fiecare nu au decât o valoarea simbolică, singurul lor rol fiind probabil acela de a descuraja prezentările nemotivate la spital, pentru unii dintre pacienţi 5 lei sau 10 lei reprezentând foarte puţin… ”
Directorul Spitalului din Zimnicea, Gheorghe Dincă consideră, în egală măsură că măsura încasării acestei taxe pacienţilor nu-şi are sensul şi sumele colectate de spital din coplată sunt infime şi aproape inutile: “Din punctul meu de vedere, lucrurile stau ca şi la început iar coplata nu-şi are sensul… Adică oricum, din cauza specificului zonei, majoritatea celor care se prezintă pentru internare fac parte din categoriile scutite de la plata taxei în cauză. Ca să vedeţi cam cât de mult ne ajută pe noi taxa asta nu vă spun decât că de la 1 aprilie şi până acum s-a strâns fabuloasa sumă de 440 de lei. După calculele noastre, din aplicarea coplăţii nu rezultă nicio sumă care să merite efortul de a o strânge şi nici oamenii nu sunt descurajaţi din a se prezenta la spital în mod nejustificat”.
Victor Ivan, directorul Spitalului Municipal din Turnu Măgurele este şi el descurajat de suma foarte mică încasată din coplată şi nu consideră, la unison cu ceilalţi directori de spitale din judeţ, că aplicarea ei s-ar fi impus, dacă s-au avut în vedere beneficiile spitalelor: “De la 1 aprilie şi până în prezent, din coplată am strâns suma de 750 de lei. Vă puteţi da seama că e vorba de o sumă extrem de mică. Oamenii sunt, din ce am putut vedea, dispuşi să plătească cei 5 lei la internare, dar aşa cum se întâmplă în tot judeţul, majoritatea prezentărilor la spital sunt ale pensionarilor, care sunt scutiţi de la plata acestei taxe. La fel şi copiii. Cu alte cuvinte, nu ne aşteptăm ca banii strânşi să se constituie vreodată într-o sumă importantă, realmente utilă instituţiei spitaliceşti”.