Sărbătorile de iarnă se apropie, iar în gospodării, proprietarii se pregătesc de sacrificarea porcilor pentru a avea timp suficient în vederea preparării celor necesare de Crăciun. Medicii le recomandă însă teleormănenilor atenţie şi, mai ales, să nu se grăbească în consumarea cărnii şi a preparatelor din carne fără controlul sanitar-veterinar, deoarece poate avea consecinţe grave.
Întrucât în perioada sărbătorilor de iarnă creşte foarte mult consumul de carne de porc, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman se pregătesc pentru controalele al căror scop este de a reduce eventualele pericole pentru sănătatea populaţiei. Astfel, ca în fiecare an, în vederea prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, se intensifică acţiunile de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă şi vor fi verificate pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, precum şi restaurantele sau cantinele. Inspectorii vor verifica condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează carne, starea de întreţinere şi igiena obiectivului, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru, condiţiile de depozitare, provenienţa cărnii şi cerinţele referitoare la marcarea şi etichetarea cărnii.
Controalele în târguri se fac la solicitarea IPJ Teleorman, care, împreună cu medicii sanitar veterinari teleormăneni, vor face o serie de verificări.
Pe ce pun accent specialiştii DSVSA Teleorman este efectuarea examenului trichineloscopic, înaintea preparării cărnii. Ca în fiecare an, programul de lucru al cabinetelor veterinare va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic oamenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar şi în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza. În oraşele şi municipiile din Teleorman examenul trichineloscopic se face în CSVSA-uri, unde costul de examinare este 9 lei, iar la sate examenul este efectuat de medicii veterinari de liberă practică, acolo unde există această posibilitate, tarifele fiind diferite de la un medic la altul.
Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în gospodării, iar mare parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea. De menţionat că boala se tratează, însă organismul rămâne sesibil. În acest sens, DSVSA Teleorman recomandă să nu fie consumată şi nici să fie preparată carnea de porc până nu se obţine de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.
Ca şi anii anteriori, pe raza judeţului Teleorman nu există nici un târg care să fie autorizat de DSVSA unde să se poată vinde animale sacrificate. Oamenii îşi pot vinde animale din propriile gospodării, vii, în târguri, doar dacă deţin certificate şi documente, conform legii, care să ateste sănătatea animalelor, provenienţa etc.
Controale atente vor fi şi la comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţe de către producătorii agricoli. Aceasta se face doar în baza documentelor de înregistrare sanitar-veterinară eliberate de către DSVSA. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari. De reţinut că păsările nu se mai pot vinde vii în târguri. Potrivit celor mai noi reglementări, comercializarea în târguri a păsărilor vii este interzisă, potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Teleorman, Tudor Viorel. (C.P.)
In toate targurile se vinde carne taiata de porc si vita ,,la greu” dar oamenii de la DSVSA nu isi fac aparitia.
Ce ziceti de asta domnule director