Social

Specialiștii DSP recomandă populației să-și ia măsuri speciale de protecție pe timp de ger

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de ger pentru luni, 9 ianuarie, și marţi, 10 ianuarie, cu mențiunea că, în perioada următoare, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite noi mesaje privind evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase.

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor, cu temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineața și noaptea va fi ger, cu minime cuprinse între – 29 și -15 grade Celsius.

De altfel, meteorologii precizează că gerul se va menţine până spre sfârşitul acestei săptămâni. În contextul în care temperaturile au scăzut foarte mult în ultimele zile, iar meteorologii anunţă în continuare o vreme geroasă, specialiștii Direcției de Sănătate Publică sfătuiesc populația să-şi ia o serie de măsuri de precauție pentru a evita îmbolnăvirile. Medicii avertizează că expunerea îndelungată la frig este foarte periculoasă, atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele bolnave, dar mai ales pentru extremele de vârstă, respectiv bătrânii şi copiii.

De altfel, DSP Teleorman recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate, respectiv căciuli, mănuși, fulare etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor, aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.