Politic

Sondaj: ALDE pe tendinţă ascendentă, cu 9% intenţie de vot

sondajUn sondaj realizat la nivel naţional de CIADO România (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), în perioada 20 iunie – 25 iunie, la comanda proaspătului partid politic ALDE, rezultat din fuziunea liberalilor reformatori, conduşi de Călin Popescu Tăriceanu, şi conservatorii lui Daniel Constantin, indică o încredere sporită din partea electoratului în noua formaţiune politică.

Sondajul de opinie a urmărit trei linii principale, respectiv intenţia la vot la alegerile locale şi parlamentare, sprijinul pentru guvernare (cu accent pe percepţia dacă Guvernul/Victor Ponta ar trebui sau nu să îşi dea demisia), precum şi sprijinul pentru DNA (binomul DNA-SRI) şi testarea percepţiei dacă anchetele sunt sau nu politice.

Principalele concluzii care au fost trase în urma sondajului au indicat că ALDE se găseşte pe o tendinţă ascendentă, cu 9% intenţie de vot, ceea ce consolidează formaţiunea ca a treia forţă politică din România. În ce priveşte ceilalţi actori politici, sondajul relevă faptul că PNL se erodează, scăzând ca intenţie de vot sub PSD.

Totodată, sondajul arată că guvernarea are încă un sprijin consistent, în timp ce sprijinul pentru premierul Victor Ponta se menţine la cote similare lunii martie, în ciuda presiunii generate de ancheta DNA. De asemenea, rezultatul sondajului indică semne de întrebare legate de acţiunile SRI-DNA, în contextul în care românii vor să continue acţiunile anti-corupţie, dar fără excese.

În ce priveşte intenţia la vot, fiind conturate cele trei coaliţii/partide principale ce vor candida la alegerile locale şi parlamentare, respectiv PSD+UNPR, PNL (PNL+PDL), ALDE (PLR+PC), 39% dintre cei chestionaţi au răspuns PSD+UNPR, 37% au indicat PNL, în timp ce 9% dintre chestionaţi au indicat ALDE ca opţiune de vot.

Se poate concluziona, aşadar, că ALDE este un partid puternic, spre 10% în intenţia de vot, cu o creştere semnificativă faţă de luna martie, când avea 6% intenţie de vot. Totodată, în ce priveşte împărţirea pe regiuni, sondajul indică faptul că ALDE se menţine puternic în Bucureşti, Banat şi Muntenia şi este mai slab în Transilvania şi Moldova.

Referitor la guvernare şi sprijinul pentru Guvernul Ponta, 47% dintre cei chestionaţi sunt de părere că actualul Guvern ar trebui să demisioneze, în timp ce 42% au răspuns că demisia nu este o variantă potrivită. În ce-l priveşte pe premierul Victor Ponta, 47% dintre cei chestionaţi sunt de părere că ar trebui să demisioneze, în timp ce 45% sunt de părere că ar trebui să rămână în fruntea Executivului.

În ce priveşte a treia direcţie a sondajului, respectiv sprijinul pentru DNA, 40% dintre repondenţi consideră că ultimele dosare instrumentate sunt unele politice, în timp ce 46% consideră că dosarele sunt instrumentate corect.

Sondajul a fost realizat la nivel naţional, pe un eşantion de 1300 de subiecţi, cu o împărţire pe regiuni istorice, marja de eroare fiind de aproximativ 3%. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Fan ALDE

    Votati ALDE!!!Florica Ica CALOTA!!!Alexandru LUNGANU!!!Aurelian POPOROGU!!!Cristian POPESCU!!!Iei ne da mancare si medicamente mocca!!!Tara iese den zaracie numia cu ALDE!!!!URA!!!URA!!!ALDE SA TRAIASCA!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.