Social

Şomerii înregistraţi vor beneficia de ajutoare alimentare destinate persoanelor defavorizate

Proiectul de Hotărâre a Guvernului (HG) pentru modificarea şi completarea HG nr. 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi atribuţiile instituţiilor implicate în planul european, a fost aprobat în şedinţa Executivului din data de 26 septembrie 2012.

Proiectul de hotărâre prevede o serie de modificări, una dintre principalele adăugiri aduse actului normativ fiind extinderea categoriilor de persoane care pot beneficia de ajutoarele alimentare şi implicit creşterea numărului de beneficiari. Astfel, vor fi cuprinse în program persoanele cele mai expuse riscului de excluziune socială, estimându-se că odată cu aceste modificări numărul beneficiarilor va ajunge la circa 3,2 milioane persoane, cu circa 800.000 persoane mai mult faţă de situaţia actuală.

În ceea ce priveşte categoriile de persoane care au fost incluse în noul act normativ şi care vor fi beneficiari ai acestor ajutoare acestea sunt şomerii înregistraţi, persoanele beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, respectiv invalizii şi veteranii de război, văduvele de război, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, persoanele care primesc indemnizaţie pentru activitatea de liber-profesionist – artişti interpreţi sau executanţi, pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, soţul supravieţuitor al unei persoane care avea calitatea de pensionar în sistemul public de pensii, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, se află sub 400 lei/lună. De precizat că, numărul mai mare al beneficiarilor de ajutoare alimentare  va reduce cantitatea de alimente primite dar, potrivit unui comunicat al Minsiterului Agriculturii, acest aspect “nu va conduce la o diminuare semnificativă a cantităţilor de alimente per beneficiar, având în vedere că actualul program are o valoare de 60 mil. euro”. Beneficiarilor le vor fi distribuite 11 tipuri de produse, respectiv făină, orez, biscuiţi, fasole boabe, bulion, paste făinoase, zahăr, roşii în bulion, ulei, mălai, mazăre în conservă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.