Social

Şomeri de pe băncile şcolilor! Peste 500 de absolvenţi 2016 din Teleorman s-au înscris în baza de date a AJOFM

Monica DUMITRESCU

Posibilităţile de angajare pentru tineri, după finalizarea unui ciclu de studii, sunt reduse în Teleorman. Astfel că, tot mai mulţi absolvenţi apelează la serviciile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Teleorman, până la această dată, în baza de date a instituţiei s-au înregistrat 513 absolvenţi din acest an.

Serviciile oferite de instituţie gratuit pentru absolvenţi sunt: informare şi consiliere profesională; medierea muncii; formare profesională; stimularea mobilităţii forţei de muncă; participarea la burse ale locurilor de muncă.

De asemenea, absolvenţii, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la agenţiile locale sau punctele de lucru, din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de 6 luni şi este de 250 lei.

Absolvenţii înregistraţi în baza de date a AJOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

Şi absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Totodată, absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (1000 lei), iar absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării (3500 lei).

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

Termenul limită până la care un absolvent poate solicita serviciile gratuite oferite de AJOFM pentru această categorie este de 60 de zile de la data finalizării cursurilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.