Social

Soluţii pentru fluidizarea traficului pe podul peste râul Vedea la intrarea în municipiul Alexandria

Monica DUMITRESCU

Demarate la începutul lunii august 2016, lucrările de reabilitare a podului peste râul Vedea situat pe DN 6 la intrare în municipiul Alexandria, având ca termen de finalizare două luni, au fost sistate după numai o lună din cauza descoperirii unor serioase avarii la structura de rezistenţă. Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în timpul execuţiei lucrărilor de reabilitare a podului, în momentul în care s-a realizat decopertarea căii şi a trotuarelor, s-au observat fisuri longitudinale care nu puteau fi identificate înaintea decopertării. Din acest motiv, se impune o serie de lucrări suplimentare, care nu au fost prevăzute iniţial în contract.

Autorităţile caută soluţii pentru fluidizarea traficului rutier până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste râul Vedea. Primăria Alexandria a solicitat CNADNR, printr-o adresă transmisă la începutul acestei luni, să specifice problemele tehnice, juridice, economice sau de altă natură, aferente lucrărilor de execuţie pentru podul peste râul Vedea.

“Municipalitatea nu are niciun fel de contract şi niciun fel de atribuţii în acest obiectiv. Cu trei ani în urmă, l-am predat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în dorinţa de a fi reabilitat, acesta prezentând serioase avarii la structura de rezistenţă. În timpul intervenţiei s-au constat serioase avarii la structura de rezistenţă şi în septembrie 2016 lucrările au fost sistate”, a precizat primarul muncipiului Alexandri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri, 16 noiembrie 2016.

Acesta a prezentat răspunsul transmis de CNADNR la solicitarea municipalităţii. Potrivit primarului, Compania Naţională a transmis municipalităţii şi două variante pentru continuarea lucrărilor: una optimistă şi una pesimistă. “Cea optimistă are un termen de finalizare de 40 de zile, condiţionat de starea vremii, iar cea pesimistă sare de 200 de zile. Asta înseamnă întreruperea lucrărilor acum, reluarea în primăvară, martie-aprilie, când vremea va permite, pentru o perioadă de 100 de zile”. În varianta pesimistă, CNADNR ar urma să susţină o nouă licitaţie pentru lucrările suplimentare, ceea ce ar însemna o întârziere greu de estimat, având în vedere că pot apărea contestaţii.

“Lucrurile acestea au generat şi generează disconfort în ceea ce priveşte traficul pentru cetăţenii Alexandriei”, a mai spus primarul Drăguşin care propune o a treia variantă, pe care o consideră cea mia rapidă pentru rezolvarea problemei disconfortului din trafic.

“Am propus varianta ca lucrările să fie finalizate în termen de o săptămână prin încredinţarea directă a lucrărilor suplimentare către actualul constructor, lucru absolut corect şi legal, permis de lege. În termen de 10 zile să fie finalizată banda care este în lucru, sistate lucrările şi reluarea circulaţiei pe ambele sensuri până în primăvară, când se pot apuca de banda a doua”, a explicat primarul Alexandriei, care consideră că doar astfel lucrările efectuate până în prezent la pod nu vor fi afectate de operaţiunile de dezăpezire care vor avea loc în sezonul rece.

“Lucrările de deszăpezire pe timpul iernii pe o singură bandă vor fi extrem de greu de realizat. Pe de altă parte, nu pot fi făcute, tehnic, lucrările de conservare a ceea ce înseamnă structură de rezistenţă la care se lucrează acum. Va fi afectată atât armătura nou pusă, cât şi stratul de beton, urmare a împrăştierii de material antiderapant”, a mai spus primarul, care acum aşteaptă răspuns la soluţia propusă.

Victor Drăguşin mai are a propunere pentru care doreşte să consulte cetăţenii municipiului Alexandria.

“Aş vrea să consult cetăţenii cu privire la varianta de circulaţie pe timpul sărbătorilor de iarnă sau în orele de mare trafic în weekend-uri, când foarte multe autoturisme vin dinspre Bucureşti şi pleacă spre Bucureşti. Şi anume, ca ieşirea în zilele de sărbătoare şi atunci când este aglomeraţie să se realizeze pe pod, iar intrarea în oraş să se facă pe centura ocolitoare prin Buzescu”.

Pentru punerea în aplicare a acestei variante de circulaţie pe perioada sărbătorilor, municipalitatea are nevoie de sprijinul Companiei Naţionale de Drumuri şi al Poliţiei Rutiere. Până la punerea în aplicare a propunerii, Primăria Alexandria aşteaptă părerea şoferilor alexăndreni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.