Numărul solicitărilor la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Teleorman a scăzut la sfârşitul acestei săptămâni, comparativ cu săptămâna anterioară. Au fost înregistrate 368 de cazuri, cele mai multe fiind, ca de fiecare dată, pentru bolile cronice, majoritatea afecţiunilor fiind cele de natură cardiacă şi durerile abdominale. Astfel, peste 50 de solicitări au fost pentru dureri abdominale sau de spate, peste 20 pentru copii bollnavi, peste 25 de solicitări au fost pentru dificultăţi de respiraţie, aproximativ 20 de solicitări au fost pentru dureri toracice.
Nu au lipsit nici tentativele de suicid sau violenţele şi agresiunile, din fericire şi acestea au fost în scădere. Astfel, 12 persoane au încercat să se sinucidă şi 11 au ajuns de urgenţă la spital din cauza loviturilor primite.
Această scădere se poate explica prin faptul că vremea de la sfârşit de săptămână a fost puţin prietenoasă, mulţi alegând să stea în casă, fără a putea merge la iarbă verde, aspect care explică numărul solicitărilor la ambulanţă în cea mai mare parte pentru boli cronice, fără alte incidente.
Cu toate acestea, medicii de la ambulanţă se aşteaptă la o creştere a solicitărilor în perioada următoare, mai ales în rândul copiilor, pentru viroze respiratorii. Autorităţile de sănătate publică atrag şi ele atenţia asupra virozelor, spunând că, de fiecare dată când temperaturile scad brusc, numărul îmbolnăvirilor creşte, mai ales în rândul copiilor. Medicii îi sfătuiesc pe teleormăneni ca în aceste zile ploioase şi reci din punct de vedere termic, cu temperaturi sub limita normală a perioadei, să nu iasă din casă, bolnavii cronici cu precădere. Asta pentru că organismul nu este încă pregătit pentru temperaturi mici. În cazul celor care sunt nevoiţi să iasă afară, specialiştii recomandă protejarea căilor respiratorii, să pună o
eşarfă în jurul gâtului şi să poarte o haină mai groasă. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă consumul mai multor legume şi fructe pentru întărirea organismului, să evite locurile aglomerate şi să se spele cât mai des cu apă şi săpun. La apariţia primelor simptome de febră sau a stării generale de rău, este bine să se adreseze unui medic şi să nu se trateze după ureche. (C.P.)