Haosul creat de implementarea legislației privind impozitarea bacșișului se datorează faptului că o mare parte dintre restaurante și localuri nu au reușit să aplice în timp util măsura ce a intrat în vigoare în prima zi a anului 2023, deoarece nu sunt pregătite la nivel logistic: softurile caselor de marcat nu au putut fi actualizate, fapt ce a dus la îngreunarea aplicării legii.
Deși impozitarea bacșișului ar fi trebuit să fie pusă în practică încă din prima zi a anului, multe restaurante nu s-au putut conforma acestor cerințe impuse de autorități. Justificarea a fost aceea că firmele care se ocupă de softurile caselor de marcat nu au făcut actualizările necesare. Tiparul pare a fi același, de fiecare dată: guvernanții sunt acuzați pentru că nu depun eforturi de a alinia țara la nivel european, iar când, în final, se ia o inițiativă, intervin aceleași clișee tipic românești: “Nu suntem pregătiți”.
Atât patronii, cât și firmele responsabile de buna funcționare a mijloacelor de fiscalizare electronică spun că, în zilele următoare, ar trebui să se remedieze această stare de fapt, deși, știm cu toții, că teoria este bună, dar practica ne omoară.
Potrivit prevederilor legislative, bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal, dar și pe nota de plată, urmând ca suma totală să fie distribuită în mod egal angajaților și impozitată cu 10%. Nu se va aplica taxa TVA, iar clienții vor dispune de posibilitatea de a alege valoarea sumei de bani pe care urmează să o acorde în plus, existând varianta achitării între 0 și 15% din contravaloarea consumației.
Mai există un alt aspect al acestei situații care deja a creat neplăceri operatorilor economici. În cazul în care nu se va respecta această prevedere, aceștia vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2000 și 4000 de lei.