Economie

Şoferii care nu-i respectă pe biciclişti în trafic vor fi amendaţi cu până la 8 puncte plus amendă contravenţională

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi a adus o serie de modificări importante de care toţi participanţii la trafic, de la şoferi de autoturisme, până la biciclişti, trebuie să ţină seama în cel mai scurt timp.  Una dintre cele mai importante schimbări vizează bicicliştii, care vor fi obligaţi să nu se amestece în trafic şi anume, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. În caz contrar, bicicliştii vor primi amenzi.

Şoferii vor trebui să fie şi ei mult mai atenţi, deoarece Codul Rutier va mai include în categoria contravenţiilor care vor fi sancţionate cu amenzi din clasa a III-a, de la 6 la 8 puncte plus amendă şi “nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor”.

De asemenea, se impune obligativitatea deţinerii unui permis pentru mopede, scutere, ATV-uri, vehicule a căror viteză maximă nu depăşeşte 45 km/h, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Această modificare vizează cu precădere acele autoturisme de mărime mică şi care poartă denumirea generică MC 1 şi MC 2.

Noile reglementări rutiere stabilesc ca prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute, reglemetare care până la începutul lui 2013 nu impunea efectuarea examinării medicale în cazul în care permisul auto era expirat.

Mai mult decât atât, legea precizează clar că eliberarea permiselor de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează fără susţinerea unui nou examen. O altă modificare se referă la dobândirea permisului. Astfel, pentru obţinerea permisului pentru categoria A, candidatul trebuie să îndeplinească inclusiv una dintre următoarele două condiţii: să aibă cel puţin 24 de ani şi să aibă cel puţin 20 de ani şi doi ani de experienţă pe o motocicletă din categoria A2. Vârsta minimă pentru categoria A2 este de 18 ani. Vârsta minimă pentru categoria A1 este de 16 ani. În categoria A2 intră motocicletele cu puterea maximă de 25-35 kW, cu capacitatea cilindrică de cel puţin 400 cm cubi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.