Politic

Social-democraţii şi-au ales noua conducere: Victor Ponta – preşedinte şi Liviu Dragnea – preşedinte executiv

DSC05374Carmen Dumitrescu

Într-o atmosferă relaxată, dar cu o atitudine entuziastă, social-democraţii din întreaga ţară s-au reunit la Sala Palatului din Bucureşti pentru a-şi alege noua conducere şi pentru a pune bazele unui nou drum al PSD, bazat de evoluţie, modernizare şi reconstrucţie. Aproximativ 5.000 de delegaţi ai PSD au luat parte la eveniment, încercând să demonstreze prin atitudinea lor că PSD este pregătit pentru a face un nou pas în sensul reconfirmărilor electorale la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar mai ales pentru a-şi spune punctul de vedere pe termen lung în cadrul scenei politice autohtone.

Judeţul Teleorman a fost, de aceea, foarte bine reprezentat la acest Congres, cele mai importante nume ale social-democraţiei judeţene fiind acolo, la Bucureşti, pentru a-l susţine pe Liviu Dragnea, social-democratul care a demonstrat că teleormănenii au potenţial real pentru implicarea în politica de vârf. Astfel, printre delegaţii din Teleorman s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, primarul alexăndrean Victor Drăguşin, secretarul executiv al PSD Teleorman, Marian Fişcuci, administratorul judeţului, Mircea Dumitrescu, senatorul Timotei Stuparu, deputatul Valentin Boboc, deputatul Adrian Simionescu, deputatul Cătălina Ştefănescu, administratorul municipiului, Ştefan Tăbăcitu, subsecretarul de stat, Ioan Augustin, mai mulţi consilieri judeţeni şi primari. Toată echipă din Teleorman a privit evenimentul cu entuziasm, încercând să demonstreze, ca întotdeauna, că sunt aproape de conducerea centrală a partidului şi că susţinerea din judeţul nostru este o certitudine pentru liderii de la Bucureşti.

Unul dintre momentele cele mai speciale ale Congresului a fost primirea liderilor emblematici ai partidului, Ion Iliescu şi Adrian Năstase de către o sală care s-a ridicat în picioare şi a aplaudat valorile pe care el consideră vii şi permanent valabile pentru acest partid ce demonstrează, de fiecare dată, că ştie să renască din propriile înfrângeri. Iliescu a declarat, cu acest prilej, că Congresul din 2013 este un moment al schimbului de generaţii: “Îmi exprim speranţa că acest Congres va da un nou combustibil ideatic partidului şi militanţilor săi. Suntem aici o sumă de exponenţi ai unui proces istoric. Se schimbă generaţiile. Iată, în acest Congres suntem reprezentanţii a patru generaţii: e generaţia mea, a celor de 80 de ani, pe care istoria ne-a obligat la 60 să ne reînşurubăm cu elan tineresc pentru schimbarea revoluţionară a societăţii româneşti. Sunt aici cu Gherman, reprezentăm această generaţie. A venit a treia generaţie, a lui Ponta, a patruzeciştilor, a celor de 40 de ani, generaţia lui Ponta şi care şi-a asumat o mare responsabilitate istorică”, a spus Iliescu, adăugând că la Congres sunt şi reprezentanţii generaţiei mai tinere, de 20 de ani, care vor veni din spate.”

La rândul său, Liviu Dragnea a utilizat un ton extrem de optimist când a vorbit despre evoluţia PSD şi a declarat, în cadrul discursului său, că PSD se află, în sfârşit acolo unde îi este locul cu adevărat: “Am reuşit să aducem partidul acolo unde îi e locul: cel mai mare, mai puternic si mai respectat partid din această ţară şi vă multumesc, stimaţi colegi. Am avut şi ani grei, opt ani grei şi singurul care a trebuit să plătească a fost Adrian Năstase. Adrian, ai lăsat un gol uriaş, sper să ai puterea să îl reumpli şi, în final îti spun: Bine ai revenit acasă! Nu vreau să rămânem in limitele unui mandat, vreau să marcăm o epocă. Avem un premier tânăr, avem toate condiţiile ca PSD să facă istorie în această ţară, aşa cum cei care stau in faţa mea au marcat istoria României.”

Printre invitaţii de marcă ai evenimentului s-a numărat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a cărui prezenţă a constituit o reconfirmare a raporturilor extrem de strânse între liberali şi social-democraţi, care au reuşit într-un timp extrem de scurt, să construiască foarte mult: “Dragii mei, mulţumesc. Mulţumesc în numele PNL pentru tot ceea ce am construit împreună, pentru bătăliile extraodinare pe care le-am dat împreună, pentru tot ceea ce vom face, de acum încolo, împreună. Am obţinut o victorie extraordinară nu doar în plan electoral, am obţinut o victorie extraordinară în PNL, morală. Puţin ne dădeau sanse, şi totuşi, am putut dovedi cum două partide cu istorie diferită, cu identitate doctrinară diferită pot construi împreună atunci când e nevoie, pentru o ţară care este una, care este aceeasi, care este singura noastră ţară”.

În cursul zilei de sâmbătă s-a pus în funcţiune şi sistemul electronic de votare, la finalul procesului fiind aleasă şi noua conducere a partidului, cu Victor Ponta drept preşedinte şi Liviu Dragnea drept preşedinte executiv. Ion Iliescu a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte onorific iar vicepreşedinţii sunt următorii: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Gheorghe Nichita, Marian Oprişan, Mircea Cosma, Paul Stănescu, Ion Mocioalcă, Ioan Rus, Mircea Duşa, Robert Negoiţă, Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Daniel Şova şi Călinoiu Ion.

Gabriela Vrânceanu Firea a fost cea care a catalogat evenimentul ca fiind Oscarul politicii româneşti. Aşadar, având în vedere personalităţile politice care au participat, dar şi atmosfera generală a evenimentului se poate afirma fără niciun fel de îndoială că social-democraţii au reuşit să facă, prin intermediul acestui Congres, o nouă demonstraţie de forţă în plan politic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.