Economie

Situația dificilă a salariaților Donau Chem, discutată în Ședința Comisiei de Dialog Social

Situația dificilă a salariaților Donau Chem, care nu și-au mai luat salariile din luna noiembrie a anului trecut, a fost discutată, marți, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, la întâlnire fiind prezent și senatorul PNL Eugen Pîrvulescu. Cu toate că au fost invitați la ședință, nu au participat nici reprezentanți ai angajatorului ori persoane din conducerea combinatului și nici vreun reprezentant al administratorului special, Donau Chem fiind societate aflată în insolvență.

Prefectul județului, Emilia Paraschivescu le-a dat ocazia reprezentanților salariaților Donau Chem să expună problemele cu care se confruntă și, în același timp, a cerut șefilor instituțiilor deconcentrate să spună, fiecare în parte, ce au găsit în timpul verificărilor făcute la combinat, ce măsuri au luat, dar și ce soluții ar putea fi găsite pentru ca oamenii care stau neplătiți de luni de zile să iasă din situația grea în care se găsesc. Una dintre soluțiile agreate de toți cei prezenți ar fi schimbarea legislației în vigoare, astfel încât salariații Donau Chem să-și primească salariile restante din Fondul de Garantare, însă aceasta este o soluție de durată, care nu ajută oamenii pe moment, iar ei au ajuns deja la capătul răbdării. De asemenea, în cadrul ședinței s-a ajuns la concluzia că trebuie găsiți reprezentanții administratorului special, combinatul chimic fiind în insolvență de câțiva ani de zile, dar și că salariații nu trebuie sub nicio formă să-și dea demisia, context în care ar pierde dreptul la indemnizația de șomaj.

Angajații Donau Chem reclamă, pe lângă faptul că nu și-au primit salariile încă din luna noiembrie, o serie de nereguli în combinatul chimic, de la lipsa echipamentelor, lipsa utilităților, lipsa materialor de protecție împotriva SARS-CoV-2, mai ales în contextul în care au fost confirmate cazuri de COVID-19 în combinat, până la faptul că ar exista unele defecțiuni la stația de amoniac. De altfel, echipe mixte ale Insituției Prefectului și instituțiilor abilitate, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția de Sănătate Publică și Garda de Mediu, au efectuat deja controale pentru a verifica sesizările angajaților.

Angajații Donau Chem au început protestele în urmă cu o săptămână, când câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii de birouri pentru a-și striga nemulțumirile. Tot în urmă cu aproape o săptămână, conducerea combinatului și-a dat demisia, iar pe poarta societății a fost pus lacătul.

One Comment

  1. Asta reprezintă guvernul în Teleorman?!
    Trist…
    Oamenii neinstruiti sunt mai „scumpi” decât oamenii valoroși care, pentru a supraviețui, se „vând” ieftin.
    Se pare că bujetarii de lux, sunt mari amatori de etichete, vizite oficiale, discuții etc….nu de soluții 1,2,3 :!
    Bine ca a investit în Teleorman!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.