Social

Sindicatele din Educaţie, elevii şi părinţii cer decontarea integrală a navetei elevilor

Monica DUMITRESCU

Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar şi alte asociaţii judeţene ale elevilor şi tinerilor au iniţat un demers comun prin care cer Guvernului României să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanţă de urgenţă, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Aceştia susţin că în momentul de faţă elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului, ceea ce este neconstituţional, pentru învăţământul de stat este gratuit în România raportat la art. 32, alin. (4) din Constituţia României. Iniţiatorii petiţiei mai spun că din cauza lispei banilor de navetă, mulţi copii abandonează şcoala, în 2016 rata abandonului şcolar din acest motiv ajungând la 19%.

“Este regretabil că, în anul 2016, într-o ţară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învăţământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului şi părinţilor peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la şcoală”, arată un comunicat comun al ONG-urilor.

Iniţiatorii acestui demers mai spun că rata abandonului şcolar a crescut după ce a fost adoptată Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013, prin care s-a plafonat naveta elevilor.

“În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat şcoala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu şi şcoală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră exista un număr de 198 941 de elevi navetişti, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163 872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”, se mai arată în comunicatul citat.

Anul acesta, în Teleorman, peste 200 de absolvenţi de gimnaziu nu s-au înscris pentru continuarea cursurilor la nicio formă de învăţământ. Potrivit datelor, din cei 2529 de absolvenţi de clasa a VIII-a, în învăţământul liceal de stat s-au înscris doar 2137. Alţi 172 de absolvenţi s-au înscris pentru continuarea cursurilor în învăţământul profesional de trei ani. Restul nu figurează pe nicio listă, cel mai probabil renunţând la cursuri din cauza sărăciei.

Acestora li se mai adaugă şi elevi care renunţă la şcoală înaintea finalizării unui ciclu de învăţământ, cei mai mulţi, pe perioada liceului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.