La începutul săptămânii viitoare, cadrele didactice vor ieşi în stradă, pentru a picheta sediul Guvernului şi al USL, urmând ca în noiembrie să aibă loc un miting de amploare, dacă nu vor fi soluţinate revendicările transmise guvernului. Decizia aparţine Federatiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), însă cu siguranţă se vor alătura şi celelalte federaţii sindicale din învăţământ, dar şi asociaţii ale elevilor şi studenţilor. La poziţia numărul unu pe lista revendicărilor este alocarea în anul 2014 a 6% din PIB pentru Educaţie. Dascălii mai vor creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic şi adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanti să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de baza maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie 2:1.
Sindicaliştii din educaţie mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încat în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştintele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.
Potrivit calendarului stabilit de FSLI, în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie vor avea loc, concomitent, pichetări la sediul Guvernului şi la sediul Uniunii Social Liberale, iar în aceeaşi perioadă, în toate unităţile de învăţământ din ţară unde federaţia sindicală are membri, dascălii vor fi în grevă japoneză şi vor purta o banderolă albă pe braţ. Un miting de amploare urmat de un marş la Bucureşti este programat de FSLI în data de 6 noiembrie. Vor participa dascăli din toată ţara.
Cei mai mulţi dascăli teleormăneni afiliaţi FSLI sunt în zona Turnu Măgurele, în celelalte localităţi ponderea cea mai mare având-o membri Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Teleorman, afiliat Federaţiei Spiru Haret. Nu este exclus ca aceştia să se ralieze sindicaliştilor de la FSLI şi să participe la proteste alături de aceştia, cu atât mai mult cu cât săptămâna trecută, în cadrul unei comisii de dialog social liderul SIP Teleorman a prezentat prefectului Liviu Dumitraşcu aceleaşi revendicări, cu solicitarea către acesta să le transmită Guvernului.
“La acest protest vom avea sprijinul studenţilor şi facem apel şi la părinţi, şi la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele FSLI, Simion Hăncescu. (M.D.)