Social

Simulările examenelor naţionale, organizate incorect – susţin sindicaliştii din învăţământ

examenPreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, consideră că simulările la examenele naţionale nu arată realitatea, pentru că gradul de dificultate a subiectelor a fost foarte diferit de la un judeţ la altul.

“La aceste simulări, fiecare catedra trebuia lăsată să îşi facă singură subiectele, pentru că ştia câtă materie a fost parcursă şi, astfel, elevii nu ar fi fost puşi în situaţia să rezolve o problemă care nu a fost discutată la clasă. Ritmul parcurgerii materiei este diferit de la o şcoală la alta în această perioadă”, se arată într-un comunicat de presă al FSLI.

Pe de altă parte, FSLI consideră că reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar trebui, pentru simularea din martie, să conceapă subiecte unice la nivel naţional, aşa cum se întâmplă la examenele naţionale, nu să lase inspectoratele să facă subiecte diferite la nivelul fiecărui judeţ. Simularea trebuie să fie unitară, aşa cum subiectele la BAC sunt unice, aşa trebuie să fie şi simularea.

“Inspectoratele pot da dovadă de exces de zel şi pot concepe astfel subiecte mai dificile, pentru a arăta ce nu ştiu elevii. Dar trebuie să arătăm ce ştiu elevii, nu ce nu ştiu. Rezultatele aceastei proceduri a Ministerului nu reflectă realitatea şi îi descurajează şi pe elevi şi pe profesori”, mai susţin reprezentanţii FSLI.

Rezultatele înregistrate la simulările examenelor naţionale în mai multe judeţe au fost foarte slabe în special la Bacalaureat unde mai puţin de jumătate din elevi au reuşit să obţină minim nota 5. În Teleorman simulările la Bacalaureat nu au fost încă organizate ele urmând să aibă loc la sfârşitul acestei luni. Astfel, elevii din clasele terminale de liceu vor susţine simulare la limba şi literatura română pe 22 februarie 2013 şi la matematică/istorie pe 28 februarie 2013. Cea de-a doua sesiune proba la limba şi literatura română a fost programată pentru 17 aprilie, urmând ca proba la matematică/istorie să aibă loc pe 19 aprilie iar cea la o disciplină la alegere din specializarea absolvită să aibă loc pe 17 mai.

Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii din clasa a VIII a început miercuri, 13 februarie, cu proba la limba şi literatura română urmând ca proba la matematică să se desfăşoare vineri, 15 februarie. Cea de-a doua sesiune cuprinde proba la limba şi literatura română pe 24 aprilie la limba şi literatura română respectiv matematică pe 25 aprilie.

Rezultatele înregistrate anul trecut în Teleorman la bacalaureat în Teleorman au fost dezastruoase. Cu un procent de promovabilitate de aproximativ 30%, judeţul s-a clasat pe penultimul loc la nivel naţional. Nici la Evaluarea Naţională Teleormanul nu a stat mai bine, mulţi dintre candidaţi obţinând medii mai mici decât 5, însă la acest examen nu s-a pus problema promovabilităţii, liceele oferind locuri suficiente pentru toţi absolvenţii de gimnaziu. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.