Social

Simulări de cutremur în şcolile teleormănene

La solicitarea Ministerului Educaţiei, în perioada 17-21 octombrie 2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, a coordonat organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni, în vederea pregătirii elevilor teleormăneni în caz de seism şi a realizării unui exerciţiu de simulare în această situaţie.

Potrivit inspectorului şcolar Luminiţa Pinţur, vineri, 18 octombrie 2013, ora 12.00, a fost alocată o oră la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ ale judeţului, pentru recapitularea noţiunilor de bază despre cutremure şi a modului de comportare al elevilor, al personalului didactic şi auxiliar în cazul producerii unor seisme majore. Etapei de pregătire teoretică i-au urmat în aceeaşi zi, la ora 13.00, precum şi luni, 21 octombrie 2013, la o oră stabilită la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, exerciţii practice de simulare a unui seism, elevii urmând să simuleze comportamentul în caz de seism, cu respectarea regulilor învăţate anterior. Cadrele didactice au luat măsuri de evacuare a elevilor în siguranţă. Exerciţiile s-au derulat în condiţii corespunzătoare şi nu s-au înregistrat evenimente deosebite.

Periodic vor mai fi organizate astfel de acţiuni, aşa încât elevii să ştie cum să se comporte în cazul producerii unui cutremur major pe perioada orelor de curs, dar şi atunci când aceştia sunt acasă. Ministerul Educaţiei a luat această măsură ca urmare a seriei de cutremure înregistrate în ultimul timp, dar şi a avertizărilor unor specialişti care cred că, până la sfârşitul acestui an, ne vom confrunta cu un cutremur mai mare, comparabil cu cel din 1977.

După ce Galaţiul s-a confruntat cu zeci de cutremure, seria cutremurelor cu epicentru în Vrancea a demarat în dimineaţa zilei de 6 octombrie, la ora locală 4h37min, când s-a produs un seism moderat de magnitudine 5,5 la adâncimea de 134 km în zona Vintileasca din Munţii Vrancei, eveniment resimţit pe arie largă în România.

În dimineaţa zilei de 12 octombrie, la ora locala 11h58min, s-a produs un alt cutremur de magnitudine 3,5 la adâncimea de 140 km în zona Nereju din Munţii Vrancei, iar în seara zilei de 15 octombrie, la ora locală 22h33min, s-a produs un cutremur de magnitudine 4,9 la adâncimea de 138 km în zona Pietrele Înşirate tot din Munţii Vrancei, resimţit, de asemenea, în multe localităţi din sudul şi estul tării.

Au urmat alte cutremure cu magnitudine mai mică 3,5 grade pe scara Richter, ultimele două înregistrându-se în dimineaţa zilei de vineri, 25 octombrie.

Seismologul Vasile Purcaru a avertizat că în România trebuie să ne aşteptăm la un cutremur de 7,2 grade până la finele anului 2013, iar astfel de evenimente seismice multiple, cu epicentre uşor diferite, produse la intervale relativ scurte de timp şi cu magnitudini care nu diferă cu mai mult de 1 grad pe scara Richter, formează grupări de cutremure numite dubleţi sau tripleţi şi apar înaintea unor seisme majore, cum au fost cele din 1940 şi 1977. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.