Monica DUMITRESCU
Conducerea unor unităţi de învăţământ liceal din Teleorman a decis organizarea, pe cont propriu, a unor noi simulări ale examenului de Bacalaureat. Scopul acestei decizii este evaluarea suplimentară a elevilor din clasa a XII-a în vederea îmbunătăţirii pregătirii pentru cel mai important examen din învăţământul preuniversitar. Seria simulărilor examenului de Bacalaureat organizate la nivel de unitate de învăţământ a fost deschisă de Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din municipiul Alexandria. Simularea a început luni, 4 mai 2015, cu proba la limba şi literatura română, şi continuă marţi, 5 mai, cu proba obligatorie a profilului, matematică pentru real şi istorie pentru uman. Cea de-a treia probă, la alegere dintre disciplinele profilului, nu va fi organizată de data aceasta.
Până la acest moment şi-a mai anunţat intenţia de a organiza o simulare a examenului de Bacalaureat la nivelul unităţii de învăţământ doar Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, tot din municipiul Alexandria, care va organiza simularea celor trei probe scrise ale Bacalaureatului în intervalul 11-13 mai.
Anul acesta a fost organizată o simulare a Bacalaureatului la nivel naţional în perioada 2-6 martie. Din cei 2289 de elevi teleormăneni din clasa a XII-a care au participat la simulare, doar 730 de elevi au reuşit să obţină minim nota cinci la fiecare dintre cele trei probe scrise şi media minim 6, condiţie obligatorie pentru promovarea examenului de Bacalaureat. Altfel spus, la acel moment, ar fi promovat Bacalaureatul doar 31,83% dintre elevii teleormăneni.
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, au reuşit să obţină minim nota cinci la limba şi literatura română 53,20% din numărul total al elevilor de clasa a XII-a care au participat la simularea Bacalaureatului în Teleorman. Cele mai slabe rezultate au fost însă, la proba obligatorie a profilului (matematică pentru real şi istorie pentru uman) unde procentul notelor peste cinci a fost de doar 45,74%, iar cele mai bune rezultate s-au înregistrat la cea de-a treia probă, la alegere dintre disciplinele profilului, unde procentul notelor peste cinci a fost de 59,92%. 117 elevi din clasa a XII-a, reprezentând un procent de 5,11%, au obţinut note de trecere la toate cele trei probe, însă nu au reuşit să depăşească media 6, pentru a fi consideraţi promovaţi.
Cei mai mulţi dintre elevii teleormăneni de clasa a XII-a care au “promovat” Bacalaureatul în cadrul acestei simulări au obţinut medii între 6 şi 7.99.
157 de elevi au obţinut medii între 8-8.99 şi doar 52 au reuşit să treacă peste media 9, media 10 nefiind obţinută de niciunul dintre candidaţi.
În martie 2015, la simularea naţională a examenului de Bacalaureat, Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria a obţinut un procent de promovabilitate în rândul elevilor de clasa a XII-a de 52,48%, în timp ce la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” doar 23,95% dintre elevii de clasa a XII-a au obţinut medii de trecere.