Social

Simpozion Marin Preda la Biblioteca Județeană

Joi, 12 mai 2022, începând cu ora 11.00, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează un simpozion județean dedicat împlinirii a 42 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului teleormănean Marin Preda.

Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman îl celebrează în acest An Centenar printr-o serie de activităţi culturale şi sărbătoreşte totodată  împlinirea a 31 de ani de când îi poartă numele.

Nuvelistul și romanicerul Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922 la Siliştea Gumeşti, în Teleorman, o comună pe care avea să o facă celebră prin publicarea romanului Moromeţii.

În aprilie 1942, debutează cu schița Pârlitu’ în pagina literară a ziarului Timpul, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp.

Opera sa a căpătat consistență prin romanele: Moromeții, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni, fiind considerate adevărate capodopere ale universului artistic. Prin nuvelele și romanele sale cu puternic specific național, Marin Preda a reconstituit o lume aparte, cu un limbaj caracteristic, personajele sale având o viziune proprie asupra vieții.

Prin originalitatea operelor sale şi stilul inconfundabil al scriiturii, Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen a cărui viaţă a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire.

Marin Preda a fost un scriitor iubit și respectat, o autoritate, o conștiință, un lider de opinie al vieții literare, fiind, timp de 10 ani, directorul editurii Cartea Românească (de la reînființarea acesteia în 1970).

Delirul şi Cel mai iubit dintre pământeni sunt considerate a fi cărţile din cauza cărora Preda şi-ar fi atras antipatia regimului comunist şi aversiunea vecinilor sovietici.

Cu cât pentru români cărţile lui Preda deveneau mai importante, cu atât scriitorul  devenea mai periculos pentru regim.

În 1980, când timpul nu a mai avut răbdare,  Marin Preda a murit la numai 58 de ani.

Sfârșitul lui Marin Preda marchează și apusul unei lumi din Câmpia Dunării.

Neliniștitul, cel mai liniștit dintre contemporani, Marin Preda s-a bucurat de încrederea cititorilor și poate, în egală măsură, l-a întristat  invidia confraților săi, fiind unul dintre cei mai contestați scriitori.

Marin Preda este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

O expoziție de carte cu titlul Centenar Marin Preda, încă de la începutul anului, stă la dispoziția publicului cu informații despre viața și opera scriitorului.

În cadrul Simpozionului Marin Preda se vor susține următoarele comunicări: Omul confruntat cu istoria în conștiința scriitorului Marin Preda, prezintă: Delia Ionescu – profesor la Liceul Teoretic Constantin Noica Alexandria; Condiția femeii în opera lui Marin Preda, prezintă: Daniela Cismaru – profesor la Colegiul National Anastasescu Roșiorii de Vede; Marin Preda – literatură și destin, prezintă: Gabriela Marin – profesor la Liceul Teoretic Alexandru Ghica Alexandria; Marin Preda – editor de carte, prezintă: Nicoleta Alexe – bibliotecar Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman; Marin Preda – reflecții despre om și istorie, prezintă: elevi de la Liceul Teoretic Constantin Noica Alexandria, profesor coordonator Delia Ionescu; Marin Preda – viața și opera, prezintă: elevi de la Liceul Teoretic Alexandru Ghica Alexandria, profesor coordonator Gabriela Marin.

Moderatorul activității este Valentina Pașa – manager al Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.