Economie

Şi la Plosca este un posibil caz de Bluetongue – confirmarea va fi făcută de IDSA Bucureşti

În data de data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Nu există tratament specific, animalele pot trece prin boală şi se vindecă în 7-10 zile. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Situaţia focarelor de Bluetongue în data de 18 septembrie 2014, arată că boala a fost depistată în 22 de judeţe, iar numărul comunelor unde această afecţiune evoluează era de 130 localităţi. De asemenea, s-a stabilit un efectiv de animale receptive de 5.937.668 animale, 757 sunt confirmate că au boala, iar 130 au murit.

În Teleorman a fost confirmată prin Buletin de analiză, de către IDSA Bucureşti, în baza celor 11 probe de sânge prelevate şi expediate de către LSVSA Teleorman, Boala limbii albastre (Bluetongue) la bovine din localităţile Poeni (2 exploataţii cu câte un animal), Beuca (5 exploataţii cu câte un animal ) şi Dracşănei (4 exploataţii cu câte un animal ). Nici una din bovinele afectate de boală nu a murit, starea lor de sănătate s-a ameliorat ca urmare a tratamentelor aplicate de medicii veterinari concesionari. Suspiciuni au apărut şi în localităţile Pietroşani şi Cosmeşti, rezultatul examenelor de laborator arătând, însă, că probele sunt negative pentru Boala limbii albastre în aceste cazuri, iar la Tătărăştii de Sus, unde suspiciunea de boală a apărut într-o exploataţie în care se afla un număr total de 251animale, din care 80 caprine şi 151 ovine, analizele de laborator nu au sosit. O nouă suspiciune a apărut şi în localitatea Plosca, la o bovină. Şi de această dată au fost luate probe de sânge şi trimise spre analiză în vederea confirmării sau infirmării bolii. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.