Social

Şi în acest an, absolvenţii pot solicita ajutor de şomaj

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minim 16 ani, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 lei, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă, în raza căreia îşi au domiciliul, în maxim 60 de zile de la data absolvirii. Indemnizaţia de şomaj se acordă după cele 60 de zile de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite (informare, consiliere, orientare profesională), în vederea angajării.

Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.

Absolvenţii indemnizaţi, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare, egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data angajării, în prezent aceasta fiind 500 de lei.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, beneficiază de scutire, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pentru această perioadă pentru fiecare absolvent: un indicator social de referinţă (500 lei), în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 1,2 indicator social de referin

ţă (600 lei), în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau post liceal; 1,5 indicator social de referinţă (750 lei), în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior. Angajatorii care încadrează absolvenţi sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin trei ani de la data încheierii contractului de muncă.

În perioada celor 3 ani, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, iar cheltuielile necesare pregătirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.