Social

Şi în această iarnă, numai ANL-urile şi zonele defavorizate vor beneficia de căldură

Carmen Dumitrescu

Iarna trecută rămâne una dintre cele mai friguroase amintiri ale alexăndrenilor care locuiesc la bloc şi care nu şi-au permis să-şi achiziţioneze cele necesare pentru montarea unei centrale termice de apartament. Practic, discutăm despre o situaţie în care se găsesc sute sau chiar mii de oameni, speriaţi că nici în acest an nu vor beneficia de agent termic în sistem centralizat, care era pentru mulţi singura speranţă de normalitate pe timpul sezonului rece. Mai mult, majoritatea locuitorilor oraşului au datorii mari către societatea de termoficare Terma Serv, datorii care s-au cumulat cu penalităţi şi foarte mulţi nu mai reuşesc, pe bună dreptate şi perfect justificat, să le achite.

Problema furnizării agentului termic la Alexandria în această iarnă este una foarte gravă, fiind cunoscut faptul că, pe fondul acumulării de datorii şi a lipsei de finanţare, societatea Terma Serv nu-şi mai poate desfăşura activitatea în parametri normali. Datoria de peste 50 de miliarde a populaţiei se amplifică de la o zi la alta, pe fondul acumulării continue de penalităţi iar Terma Serv, deşi a contactat o firmă de recuperare a debitelor în scopul remedierii situaţiei, se pare că până la recuperarea lor integrală va mai trece foarte mult timp. Şi cum nici varianta montării acelor centrale termice de scară nu mai e viabilă pentru municipalitate, este clar că singura soluţie a alexăndrenilor este aceea de a se debranşa şi de a-şi monta centrală termică de apartament sau de a-şi asigura confortul termic cu ajutorul dispozitivelor de încălzire pe bază de energie electrică. Asta va degenera, desigur, în supraîncărcări ale sistemului de electricitate şi în diverse neplăceri pentru alexăndreni, care încep să conştientizeze că iarna care se apropie va fi similară sau poate chiar mai rea decât cea de anul trecut. În Alexandria, numărul apartamentelor care au renunţat definitiv la serviciile furnizorului de căldură în sistem centralizat a ajuns la cifra considerabilă de 2.000, aşa că apartamentele rămase în sistem nu prea justifică pornirea furnizării de căldură nici măcar la nivelul tuturor zonelor unitare. După ce ANL-urile din zona Sere au fost scoase de pe harta zonelor unitare de încălzire, se pare că în această iarnă vor mai beneficia de căldură numai câteva blocuri din municipiul Alexandria. Astfel, nu vor mai primi căldură decât blocurile din zona 100 şi 200, C304, blocurile ANL “Modern”, blocurile sociale B7, B8, B9, B10, B11, 49 de garsoniere ICMT şi ANL-urile CO1 şi CO2.

Între timp, peste Alexandria planează o perpetuă stare de îngrijorare.

Majoritatea apartamentelor din municipiu vor fi obligate să îşi procure confortul termic cu ajutorul aparatelor electrice şi asta va costa, probabil, mai mult decât îi costau în trecut, serviciile Tema Serv. Recuperarea datoriilor de către Tema Serv este o altă problemă serioasă peste care alexăndrenii vor trece cu greu. Şi mai grav este faptul că mulţi dintre locuitorii municipiului aflaţi în situaţia de a nu-şi mai putea plăti debitele către Tema Serv au toate motivele să insiste în atitudinea lor, pentru că o mare parte din alexăndreni pot motiva nefirescul perpetuării unei situaţii care a condus la acumularea de penalităţi nejustificate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.