Politic

Seria incompatibilităţilor continuă, pe toate fronturile – Un consilier local de la Crîngeni, declarat incompatibil

Primari, viceprimari, oameni politici şi de afaceri, consilieri locali sau judeţeni, toţi sunt luaţi la bani mărunţi şi puricaţi la acte de ANI, pentru a vedea dacă pe perioada în care aceştia au exercitat funcţii în stat, au avut şi altfel de job-uri care i-ar fi pus în situaţia de incompatibilitate între funcţia publică şi celălalt loc de muncă.

Aşa se face că luni, 4 noiembrie, ANI a dat publicităţii o altă listă, care cuprindea 8 aleşi locali declaraţi incompatibili, printre care şi unul din Teleorman. Este vorba despre Constantin Croitoru, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Crîngeni, judeţul Teleorman.

Asrtfel, potrivit ANI, “CROITORU CONSTANTIN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 05 mai 2010 – 02 februarie 2011, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Crîngeni, Jud. Teleorman, şi funcţia contractuală de electrician în cadrul Primăriei Comunei Crîngeni. Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora “Funcţia de consilier local  […]  este incompatibilă cu […] calitatea de […] angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv”.

Toţi cei opt aleşi locali au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Potrivit legii, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

De asemenea, “persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în comunicatul Agenţiei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.