Economie

Senatorul PSD Nicolae Mohanu a primit un răspuns “negativ şi sec motivat” de la Ministrul Mediului

De cele mai multe ori, declaraţiile politice nu-şi demonstrează utilitatea, astfel că parlamentarii, fie ei deputaţi ori senatori, nu se prea grăbesc să ia cuvântul de la tribună. Printre parlamentarii autohtoni care acordă, totuşi, atenţie şi declaraţiilor politice se află senatorul PSD Nicolae Mohanu, astfel că acesta s-a gândit că ar fi utilă o discuţie în Camera superioară din Parlamentului României despre riscul de inundaţii cu care se confruntă judeţul Teleorman.

De altfel, la finalul lunii aprilie, social-democratul s-a adresat, printr-o interpelare, Ministrului Mediului, pe tema digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, fenomen cu care judeţul Teleorman se confruntă frecvent, iar răspunsul primit a fost unul “negativ şi sec motivat”, susţine senatorul PSD.

“În şedinţa Senatului din data de 25.04.2016 m-am adresat, printr-o interpelare, Ministerului mediului, apelor şi pădurilor şi întrebam dacă în sfera de atribuţii ale Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Digurilor intră şi competenţa de evaluare a riscului în zonele inundabile, precum şi propunerea de construcţie a unor diguri noi. Răspunsul a fost negativ şi sec motivat.

Cum judeţul Teleorman este un judeţ cu risc mare de inundaţii pe multe zone, am zis că această problematică trebuie să rămână de actualitate, tocmai pentru că ne întâlnim tot mai frecvent cu astfel de fenomene şi trebuie să avem în vedere evitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi diminuarea pagubelor produse de acestea. La nivelul judeţului s-au efectuat lucrări de amenajare împotriva inundaţiilor pe unele cursuri de apă ca Bratcov, Teleorman, Vedea, s-au îndiguit anumite porţiuni pe aceste cursuri de apă, s-au efectuat cumulări permanente, acumulări cu rol de atenuare împotriva viiturilor, în irigaţii şi piscicultură. În administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor sunt următoarele categorii de lucrări hidrotehnice: 91,4 km diguri pentru apărarea localităţilor şi terenurilor agricole, 55,7 km lucrări de regularizare, 8,77 km lucrări apărare şi consolidare, 12 acumulări, barajul Crângeni, nodul hidrotehnic- Prag de fund Alexandria, derivaţia Bratcov.

Cu toate acestea, s-a dovedit că apariţia inundaţiilor nu poate fi evitată şi, în acest sens, toţi factorii implicaţi trebuie să colaboreze, să conlucreze şi să iniţieze demersurile pentru conştientizarea şi implicarea comunităţilor umane în evitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi reducerea pagubelor. De asemenea, se ştie că nu existo o protecţie totală împotriva inundaţiilor şi de aceeea, populaţia împreună cu factorii decidenţi trebuie să cunoască şi să pună în practică atât măsuri de prevenire şi pregătire împotriva inundaţiilor. cât şi de reconstrucţie.

Având în vedere iminenţa acestor fenomene, în continuare se cere aplicarea unor serii de măsuri în prevenirea şi gestionarea inundaţiilor, iar de la noii edili, implicarea în creşterea gradului de conştientizare al comunităţilor pe care le conduc şi accesarea şi alocarea de fonduri cu acest scop, atât pentru apele interne, cât şi pentru cursul corespunzător Dunării”, se arată în declaraţia politică a senatorului Nicolae Mohanu. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.