Politic

Senatorul PSD de Teleorman, Dănuț Cristescu, despre beneficiile legii PSD privind plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze naturale

Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, inițiat de Partidul Social Democrat, a fost transmis Parlamentului. Inițiativa legislativă vizează plafonarea acestor prețuri timp de 6 luni, la o medie a perioadei septembrie – martie 2021, pentru consumatorii casnici.

Conform documentului, „plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici și se stabilește prin Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Se constituie Fondul național pentru compensarea pierderilor la furnizori și a compensării cu până la 50% a diferenței de preț înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Finanțarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică și gaze naturale precum și de la bugetul de stat”.

Despre acest demers al PSD vorbește și senatorul de Teleorman, Dănuț Cristescu, care subliniază beneficiile legii inițiate de parlamentarii social-democrați: “Dacă intră în vigoare Legea PSD, prețurile de pe facturile românilor vor scădea imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale. În plus, românii vor mai primi o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni. Compensația este egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator în aceste 6 luni (respectiv jumătate din diferența dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună). Compensația se acordă o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii”.

De asemenea, Dănuț Cristescu anunță și stadiul unei alte inițiative legislative a social-democraților, respectiv scăderea TVA pentru lemnele de foc: “Veste bună pentru românii care își încălzesc locuințele cu lemne de foc.

Comisia buget-finanțe din Senatul României a votat un raport favorabil pentru inițiativa PSD de reducere a TVA-ului pentru lemnele de foc de la 19% la 5%.

Dezbaterea și votul în plenul Senatului va avea loc săptămâna viitoare. Termenul de intrare în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021, astfel încât cetățenii să beneficieze de reducerea prețului la lemne de foc din această iarnă”, spune senatorul de Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.