Politic

Senatorul PSD Dănuț Cristescu susține un proiect de lege pentru introducerea unui nou tip de pensie – pensia moștenită

Moștenitorii legali ar putea primi, pentru o perioadă de doi ani, pensia integrală a persoanei decedate, după care ar continua să primească pensia de urmaș prevăzută de lege, dacă un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari PSD, între care și senatorul PSD de Teleorman Dănuț Cristescu, va fi adoptat de Parlament și promulgat de președinte.

Prin propunerea de lege înregistrată la Senat, se urmărește modificarea și completarea Legii nr. 263/2010, astfel că moștenitorii vor putea primi integral pensia celui decedat, pentru o perioadă de doi ani, în anumite condiții, după care vor putea să primească pensia de urmaș, așa cum prevede legea în vigoare.

Potrivit inițiatorilor, pensia moștenită ar urma să fie primită de moștenitorii legali ai celui decedat, dacă acesta îndeplinea cel puțin una dintre următoarele condiții, respectiv: îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare; și/sau îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.

„Având în vedere că vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, şi 65 de ani pentru bărbaţi, iar în perioada următoare se urmăreşte creşterea pragului la 70 de ani, iar speranţa de viaţă după intrarea la pensie este între 71 şi 79 de ani, conform datelor publicate în 2020 de Institutul de Statistică, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, este necesară introducerea unei compensaţii pentru o perioadă limitată, astfel încât urmaşii să beneficieze de o parte din pensia celui/celei care a contribuit zeci de ani la sistemul de pensii de stat, având stagiul complet. Ca urmare a faptului că pensia constituie un drept patrimonial, aşa cum a statuat şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene, după decesul unei persoane care avea împlinită vârsta standard de pensionare, îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii şi avea stagiul complet de cotizare, moştenitorii legali au dreptul la o pensie moştenită pentru o anumită perioadă de timp. Pensia moştenită, care se introduce prin această modificare legislativă, reprezintă o compensare pe care o primeşte moştenitorul persoanei decedate pentru anii de contribuţie la sistemul de pensii pentru asigurarea dreptului la securitate şi asistenţă socială, la o viaţă demnă şi independentă a urmaşului”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit normelor în vigoare, în prezent pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă cel decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a putea ieși la pensie.

One Comment

  1. Aceasta pensie poate fi primita si de sotul supravietuitor si de copiii defunctului???? Sau doar sotul supravietuitor are dreptul la aceasta pensie???

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.