Politic

Senatorul PSD Dănuț Cristescu, printre inițiatorii propunerii legislative pentru completarea legii privind autorizarea lucrărilor de construcții

21 de senatori ai Partidului Social Democrat, printre care și senatorul de Teleorman Dănuț Cristescu, au semnat o inițiativă legislativă pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, în sensul introducerii posibilității branșării temporare la rețelele de utilități publice până la obținerea autorizației de construcție, în cazul construcțiilor neautorizate cu destinația de locuințe colective care sunt date în folosință.

Demersul este argumentat de inițiatori în expunerea de motive astfel “în ultimii ani, au fost identificate numeroase construcții destinate locuirii, ridicate fără respectarea prevederilor legale și fără obținerea documentelor obligatorii, dar care au fost vândute unor cumpărători de bună credință. Aceste persoane, de obicei cu un nivel al veniturilor scăzut, au plătit sumele solicitate de diverși dezvoltatori fără a obține în schimb documentele care să ateste proprietatea și s-au mutat în imobilele branșate ilegal la rețelele de utilități publice, întrucât sunt singurele locuințe pe care le dețin. În unele cazuri, utilizarea unor branșamente ilegale a determinat producerea unor tragedii – incendii, explozii, în alte cazuri, iar acțiunea autorităților de control, care au decis sistarea furnizării de gaze sau curent electric i-a pus pe locatari în situații disperate. Deși în ultimii ani s-au înregistrat numeroase modificări ale legislației în domeniu, nu a fost reglementată în nici un fel situația persoanelor care locuiesc în imobile construite fără autorizație. Sănătatea și bunăstarea acestor persoane sunt afectate. Deși sunt conștienți de pericolele la care se expun, aceste familii nu dispun de alternative de locuire și, de cele mai multe ori, aleg să rămână în locuințele lipsite de utilități. Pentru a le proteja viata, lor și celor din jurul lor, este nevoie de completarea legislației în materie, respectiv a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, prin introducerea posibilității branșării temporare în cazul în care persoanele aflate în situații de vulnerabilitate și care au achiziționat locuințele cu bună credință. De asemenea, legea le poate oferi acestor persoane răgazul necesar rezolvării în instanță a situației în care se află”.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senatul României și transmisă spre dezbatere la Camera Deputaților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.