O propunere legislativă care urmăreşte introducerea obligativităţii dotării de către autorităţile locale, a tuturor unităţilor şcolare aflate sub coordonarea acestora cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător, pentru selectarea la sursă a deşeurilor, susținută și de senatorul PNL de Teleorman Eugen Pîrvulescu, a fost depusă la Senat, la începutul lunii octombrie.
Potrivit inițiativei legislative, fiecare sală de clasă, laborator, cancelarie, cabinet, bibliotecă şi sală de sport ar urma să fie dotată cu coşuri de gunoi colorate şi inscripţionate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deşeurilor rezultate în urma activităţilor elevilor şi/sau profesorilor în vederea colectării selective.
Inițiatorii proiectului de lege își justifică demersul prin necesitatea intensificării eforturilor în privința colectării și reciclării selective, în contextul în care, în prezent, România are cea mai slabă rată de reciclare din Uniunea Europeană.
În expunerea de motive a proiectului de lege se precizează că demersul are în vedere creșterea gradului de colectare selectivă direct la sursă, dar mai ales educarea tinerelor generații cu privire la riscurile pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra sănătății cetățenilor.
„La momentul actual, România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung – lipsa colectării şi reciclării selective a deşeurilor. România are a doua cea mai mică rată de reciclare din Europa. Producem anual peste 5.8 milioane de tone de deşeuri, 83% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3%. România şi-a asumat o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere. Ca urmare a gestionării deficitare a acestor probleme cauzate de depozitele de gunoi neconforme, România riscă sancţiuni enorme din partea Comisiei Europene, întrucât din totalul cele 68 de depozite neconforme din municipiile României, doar 11 au reuşit să fie închise de către Ministerul Mediului. Astfel, ţara noastră riscă penalităţi în valoare de 300 000 de euro pe zi din cauza nesoluţionării problemei depozitării şi colectării selective a gunoaielor (124.000 de euro pe zi pentru depozitele neconforme, respectiv 200.000 de euro pe zi, pentru absenţa colectării selective a deşeurilor)”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.