Politic

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu susţine introducerea unei accize pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr

Mai mulți deputaţi şi senatori, printre care şi senatorul PNL de Teleorman Eugen Pîrvulescu, au inițiat, la Senat, un proiect de lege care propune introducerea unei accize pe fiecare hectolitru de produs, în cazul băuturilor răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr (zaharuri libere).

Iniţiatorii îşi motivează demersul prin argumente ce ţin de sănătate, în contextul în care ţara noastră este pe locul 1 în statistica bolnavilor de diabet și pe locul 2 la mortalitatea cauzată de bolile cardio-vasculare.

Mai mult, o taxă similară a fost introdusă, în ultimii ani, în mai multe țări din Europa, cum sunt Marea Britanie, Franța, Norvegia, Irlanda și Ungaria, iar la nivel european sunt proiecte și discuţii serioase privind măsuri de reducere a consumului zaharurilor.

Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal şi Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, taxarea se va face pe trei niveluri, în funcţie de concentraţia de zahăr, astfel că  acciza nu va fi percepută pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut mai mic de 5 g de zaharuri libere/100 ml de băutură răcoritoare; acciza  va fi de 70 lei/hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5 şi 8 g/100 ml produs; acciza va fi de 100 lei/hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g/100 ml produs.

De asemenea, în ceea ce priveşte firmele care produc, importă sau achiziţionează intracomunitar băuturi răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere, acestea vor fi taxate cu 56 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5-8 g/ 100 ml produs; 80 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g /100 ml produs.

Proiectul prevede acciza instituită și pentru societățile care fac publicitate produselor vizate de proiectul de lege.

“c) pentru persoanele juridice care realizează încasări din activități publicitare la produse din tutun, băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 5 g/100 ml produs, contribuie cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoare adăugată”, se arată în iniţiativa legislativă.

Inițiatorii aprecizează că, pe lângă sănătatea populației, și bugetul de stat va avea de câștigat în urma măsurilor fiscale prevăzute de proiectul de lege  miliarde lei (300 de milioane de euro), sume care vor fi putea fi folosite pentru finanţarea Acţiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Naţional Integrat al Marilor Urgenţe şi finanţarea Programului Naţional de Diabet. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.