Politic

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu l-a interpelat pe ministrul Agriculturii: „După apocalipsa porcină, se prefigurează apocalipsa ovină. Scenariul se repetă la indigo”

Dată fiind răspunderea politică a Guvernului în faţa Legislativului, întrebările şi interpelările, instrumentele juridice uzuale într-un regim parlamentar de control al Parlamentului asupra Executivului, sunt demersuri la îndemâna fiecărui parlamentar, fiind acţiuni individuale, spre deosebire de cazul iniţiativelor legislative, când mai mulţi aleşi îşi pun semnătura pe acelaşi proiect, de multe ori fără a avea nicio contribuţie la elaborarea acestuia.

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu s-a folosit, în repetate rânduri, de instrumentele puse la îndemână de funcţia în care a fost ales pentru a cere lămuriri referitor la subiecte de interes pentru alegători, ultimul demers al liderului PNL Teleorman vizând situația în care se afla sectorul creșterii animalelor, în contextul confirmării a peste o mie de focare de pestă porcină africană, la nivel național, precum și a apariției scrapiei la oi, în județul Mureș.

„Am asistat, siderați, în anul 2018, la o adevărată calamitate provocată de virusul pestei porcine. Deși prezența acestui virus în țara noastră a fost sernnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, s-a dovedit că ministerul pe care  îl conduceți n-a luat în serios această amenințare. Apariția virusului în Deltă a luat Guvernul din care faceți parte pe nepregătite. N-a existat de la început celulă de criză, din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului de Interne și ai Ministerului Mediului, cum s-ar fi impus, n-a existat  coordonare unică și un plan de finanțare clar. Rezultatul? Cel mai mare dezastru din istoria zootehniei românești. Sute de mii de porci sacrificați, sute de ferme închise”, se arată în interpelarea adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu atrage atenția asupra unei alte probleme cu care se confruntă sectorul zootehnic din țară, respectiv contaminarea cu scrapie a oilor, după ce DSVSA Mureș a confirmat prezența bolii la nivelul județului și a dispusă măsura sacrificării animalelor.

„Acum, Direcția Sanitar Veterinară Mureș a precizat că s-a confirmat contaminarea cu scrapie Ia trei oi. Fenomenul se repetă, afirmă șeful DSV, după ce anul trecut, în aceeași zonă, au fost identificate 22 de oi cu scrapie, fiind sacrificate aproape 700 de exemplare. Deja 2.000 de animale au fost ucise la Sovata. Avem două focare noi în Luduș, confirmate în cursul săptămânii. Sunt două exploatații cu un număr total de 1.250 de ovine, dintre care au fost trei probe pozitive. Animalele au fost evaluate și în cursul săptămânii viitoare urmează sacrificarea tuturor efectivelor”, mai precizează senatorul PNL de Teleorman.

Eugen Pîrvulescu îi cere ministrului Agriculturii să prezinte clar măsurile avute în vedere pentru prevenirea extinderii epidemiei de scrapie, „pentru a nu asista neputincioși ca, după luni întregi în care veterinarii au fost nevoiți să omoare sute de mii de porci din cauza pestei, să se ocupe și de uciderea în masă a rumegătoarelor”.

„Domnule Ministru, ne-ați obișnuit cu stilul pamfletar, sarcastic, persiflant de a trata problemele atunci când v-au fost semnalate. Ați susținut tot timpul că ministerul controlează situația, că urmează procedurile adecvate situațiilor create, nu v-ați asumat nicio vinovăție. N-ați considerat că este cazul să vă prezentați demisia de onoare. Acum, constatăm că după apocalipsa porcină se prefigurează apocalipsa ovină. Scenariul se repetă la indigo. Apariția de cazuri izolate, urmate de izbucnirea flagelului anul următor”, subliniază senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.