Politic

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, interpelare pentru premierul Viorica Dăncilă: „Se va merge pe restructurarea sectorului bugetar sau veți sacrifica și anul acesta investițiile?”

Interpelările – la adresa miniştrilor şi a premierului – şi întrebările sunt instrumentele juridice uzuale într-un regim parlamentar de control al Parlamentului asupra Executivului. Având în vedere răspunderea politică a Guvernului faţă de Legislativ, întrebările şi interpelările sunt demersuri la îndemâna fiecărui parlamentar, fiind acţiuni individuale, spre deosebire de cazul iniţiativelor legislative, când mai mulţi aleşi îşi pun semnătura pe acelaşi proiect, de multe ori fără a avea nicio contribuţie la elaborarea acestuia.

Cu toate acestea, mulţi dintre parlamentari aleg să nu depună nicio întrebare sau interpelare. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Senatului, acesta este cazul cu aproape o treime dintre ei.

În ceea ce priveşte parlamentarii de Teleorman, liberalul Eugen Pîrvulescu a bifat mai toate instrumentele politice puse la dispoziţie de camera superioară a Parlamentului României. Ultimul demers al senatorului PSD este o interpelare adresată premierului Viorica Dăncilă, ce are la bază o temă discutată din ce în ce mai des în ultima perioadă- creșterile repetate ale fondurilor de salarii și ajutoare sociale în detrimentul investițiilor.

„Fondul de salarii a crescut de la 57 miliarde lei în 2016 la 69 miliarde lei în 2017, la 81 miliarde lei în 2018. Fondul de pensii a crescut de la 81 miliarde lei în 2016 la 89 miliarde lei în 2017 și la 99 miliarde lei în 2018. Pe noua Lege a pensiilor, adoptate recent de Guvern, Fondul de pensii va crește cu încă 81 miliarde lei până în 2022

Toată creșterea economică din ultimii șapte ani a fost risipită pe salarii, pensii și ajutoare sociale. Crescând puterea de cumpărare, s-au alimentat importurile, generând numai anul trecut un deficit record de balanță cornercială de 12,5 miliarde euro. În toți acești ani, guvernele au sacrificat investițiile, singurele care puteau da sustenabilitate creșterii economice”, susține senatorul PNL de Teleorman.

Potrivit liderului PNL, nunărul bugetarilor a ajuns la 1,4 milioane, iar salariile lor au crescut, numai în ultimii doi ani, cu 76%; o creștere galopantă fiind înregistrată și la unele categorii de pensii. Astfel, susține Eugen Pîrvulescu, se prefigurează o nouă criză economică, asemănătoare celei din anul 2009, când economia a înregistrat o scădere de 6,6%, fiind ncesari patru ani pentru a egala PIB-ul din 2009.

„Oricat de triumfalist ar prezenta guvernul situația din România, realitatea este dură. Guvernul a construit Legea bugetului de stat pe o creștere economică de 5,5%. După cum se anticipa la începutul anului, creșterea economică nu va depăși 4%. FMI și-a revizuit și el prognoza de creștere economică pentru România de la 5,1% la 4%. Asta înseamnă că nici veniturile bugetare prognozate la 287 miliarde lei nu se vor încasa. Vom colecta maxim 270 miliarde lei. Se știe că guvernul a angajat deja cheltuieli de 314 miliarde lei, preponderent pe salarii, pensii și ajutoare sociale. Mărind ecartul clintre cheltuieli și venituri, riscăm să ieșim din ținta de deficit bugetar de 3%, asumată prin Tratatul de la Maastricht”, a mai precizat Eugen Pîrvulescu.

Senatorul PNL de Teleorman îi cere premierului Viorica Dăncilă să precizeze care este strategia pe care o are în vedere guvernul pe care îl conduce, astfel încât să nu se repete scenariul din 2009.

„Se va merge pe restructurarea sectorului bugetar bazată pe criterii de eficiență, competență și performanță, sau veți sacrifica și anul acesta investițiile? Deoarece, dacă nu se va face acum restructurarea impusă, o va face o viitoare criză economică, inevitabilă analizând istoricul ciclurilor eeonomice la nivel global, cu costuri extrem de dureroase”, este întrebarea adresată de către senatorul PNL Eugen Pîrvulescu premierului Viorica Dăncilă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.