Cabinetele de medicină de familie și-ar putea deschide puncte secundare de lucru în anumite localități din țară, potrivit unei propuneri legislative, adoptată de Senat în ședința de mircuri, 7 noiembrie. Concret, inițiativa legislativă pentru care a votat favorabil și senatorul PNL de Teleorman Eugen Pîrvulescu va permite accesul mai multor români, în special cei din mdiul rural, la acest tip de servicii medicale.
Astfel, Propunerea legislativă pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că medicii de familie vor avea posibilitatea de a deschide, pe lângă un cabinet principal, un punct secundar de lucru. Acest punct secundar de lucru se poate deschide la cel mult 15 kilometri față de cabinetul principal, iar deschiderea acestuia este condiționată de lipsa unui astfel de cabinet de medicină de familie din respectiva localitate. Concret, susțin inițiatorii proictului de act normativ, medicii de familie vor putea deschide un cabinet într-o localitate doar dacă nu mai există un alt asemenea cabinet în acea localitate.
Pe de altă parte, medicii de familie care deschid puncte secundare de lucru trebuie să asigure la acestea un program fracționat de minimum zece ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste aceasta, adică acel cabinet de medicină de familie trebuie să fie deschis timp de cel puțin 40 de ore pe lună.
Prin proiectul de act normativ se are în vedere „scăderea numărului de localități din mediul rural care nu dispun de serviciu de medicină de familie, prin punerea la dispoziția pacienților a acestei facilități, cel puțin 10 ore pe săptămână”.
Proiectul de act normativ ce a trecut de votul senatorilor urmează să intre și în dezbaterea deputaților și, pentru a se putea aplica, are nevoie și de votul favorabil al deputaților, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.