Politic

Senatorul Dănuț Cristescu, printre inițiatorii unui proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Un proiect de lege care vizează sprijinirea familiilor cu copii este înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este și for decizional. Inițiativa legislativă a fost depusă de 103 senatori și deputați social-democrați, printre care și Dănuț Cristescu, senator de Teleorman.

Potrivit inițiatorilor, în ultimii ani şi în special timpul pandemiei, natalitatea a scăzut dramatic în România, în principal pe fondul reducerii nivelului de trai al tinerilor familii şi al emigrării masive a populaţiei active. În anii 2019 şi 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de copii născuţi în România din ultimii 50 de ani, potrivit datelor publicate de INS. Efectele sunt de durată, cu implicaţii grave în asigurarea dezvoltării viitoare a României, cu atât mai mult cu cât reducerea natalităţii este însoţită de una dintre cele mai mari rate a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană. Aceasta şi pentru că milioane de tinere familii nu pot să apeleze la servicii medicale pentru sănătatea lor şi a copiilor. De 30 ani, România suferă un declin persistent al populaţiei.

“Prin această iniţiativă legislativă, propunem un prim set de măsuri de stimulare a natalităţii, axat pe sprijinirea familiilor cu venituri reduse, respectiv: 1. Acordarea de urgenţă a alocaţiei de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani. 2. Creşterea deducerilor acordate salariaţilor care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici şi medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creşteri de salarii nete pentru 85% din salariaţi. Măsura reduce inechităţile salariale şi riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulţi copii. 3. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învăţământul preşcolar, public şi privat, în creşe şi grădiniţe. Se propune acordarea unui stimulent educaţional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani şi de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.