Politic

Senator PSD de Teleorman Dănuț Cristescu: “Nu știm când va fi rectificarea bugetară – înainte sau după ce Cîțu va fi ales președintele PNL”

– Domnule senator, când se va face rectificarea bugetară, înainte sau după alegerea președinților PNL și USR?

– Normal ar trebui să se facă fără să se țină seama de ce se întâmplă în viața politică a celor două partide. În principal, aici este vorba de alegerile de la PNL, pe care premierul Cîțu vrea să le câștige în detrimentul lui Ludovic Orban. Ca urmare, profitând de funcția pe care o are de prim-ministru al Guvernului României, dl. Cîțu își aranjează voturile prin acordarea unor fonduri din rezerva bugetară a primului ministru primarilor PNL care se declară loiali lui și vin cu pachetul de voturi din organizațiile lor favorabile domnului Cîțu. Să ajungi președinte de partid „cumpărând”, practic, voturi cu banii românilor pe care el îi administrează în present, este pe de-a dreptul cea mai mare mârșăvie, dar și înșelătorie. În asemenea condiții, categoric, rectificarea nu va mai fi una conectată la necesitățile reale ale țării, ale oamenilor plătitori de impozite și taxe, ale firmelor din economia reală. După toate probabilitățile, nu se va realiza mai nimic din marile investiții. S-au anunțat deja tăieri de la investițiile pentru autostrăzi, drumuri naționale și europene, care, multe dintre ele, sunt într-un stadiu avansat de construcție. Sigur, ar fi bine să aibă bani să finanțeze lucrările de alimentare cu apă, de asfaltare și de rețele pentru gaze în mediul rural. Se tot vorbește de unele programe, dar, deocamdată, se lucrează tot pe cele vechi, fără ca până acum să fie construite altele noi și sunt sigur că nici nu se va face în perioada imediat următoare și, sigur nu, după această rectificare, poate în al doilea mandat al premierului Cîțu, așa cum visează el de câtva timp.

– Și, totuși, d-le senator, recent a fost emisă o Ordonanță de Urgență prin care Guvernul Cîțu a aprobat modul în care UAT -urile se pot împrumuta la Trezorerie de anumite sume de bani pentru unele lucrări de investiții. Este un ajutor cât de cât pentru primari sau o modalitate prin care guvernul vrea să scape de unele obligații față de primari?

– Nu știu câte primării se vor angaja la asemenea împrumuturi care presupun, efectiv, posibilități de rambursare atât a creditului, cât și a dobânzilor, unele chiar majorate. După părerea mea, este o metodă de a arunca încă o dată asupra primăriilor povara unor investiții pe care Guvernul ar fi trebuit să le dea UAT-urilor pentru acoperire  din fonduri guvernamentale. Este posibil ca multe primării să nu folosescă o asemenea facilitate pentru că nu vor putea restitui banii Trezoreriei. Este o chestiune amăgitoare pentru că sigur Guvernul nu va mai da bani pentru dezvoltarea localităților rurale, cele mai oropsite în momentul de față în privința fondurilor centrale. Nu va fi, nici pe departe, o reușită a domnului Cîțu.

– Din ce știți dumneavoastră, apropo de bani de la Guvern sub diverse forme, ce sume au ajuns în județul Teleorman?

– Până în prezent, de când PNL este la guvernare, în Teleorman nu au venit bani nici pentru rețele de alimentare cu apă, nici pentru drumuri asfaltate și nici pentru alimentarea cu gaze naturale. Deci, nimic din ceea ce este trecut în programul de guvernare, dar se vorbește tot mereu că vor fi dați bani pentru asemenea investiții în Teleorman doar ca să-i amăgească pe locuitorii comunelor din județ. Este greu de presupus că vor începe lucrări de dezvoltare de mare valoare în județul Teleorman, așa cum de cele mai multe ori declară liderii PNL Teleorman. Până se găsesc sursele de finanțare a investițiilor promise județului Teleorman, dacă mai știe cineva de aceste promisiuni, ar fi bine ca fiecare primar să se orienteze la cât poate realiza cu fonduri europene, iar pentru lucrările care nu necesită sume mari de bani să le execute cu fonduri proprii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.