Politic

Senator Dănuț Cristescu: „Birocrația și piedicile din calea obiectivelor de investiții, eliminate!” / Declarație politică

La inițiativa și insistențele ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, se elimină birocrația și piedicile din calea obiectivelor de investiții!

Va crește astfel viteza de realizare a investițiilor în infrastructura publică și, implicit, se va utiliza la maximum finanțarea din bani europeni, indiferent că e vorba de PNRR sau de fonduri structurale.

Până acum, 80 la sută din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație. Dacă un contract se rezilia, era nevoie de aproximativ doi ani pentru reluarea proiectului.

Principalele modificări vizează:

● Reducerea termenelor pentru eliberarea aprobărilor și a avizelor, de către autoritățile locale, care va fi cuprins între 7 și maximum 15 zile. Dacă autoritatea centrală sau locală nu a eliberat actul în această perioadă, cererea se consideră a fi aprobată.

● Se elimină contestațiile nejustificate și șantajul antreprenorilor care, după semnarea contractelor, nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. În cazul rezilierii unui contract, lucrările vor putea fi continuate cu antreprenorul clasat pe locul 2, fără a mai fi organizată o nouă procedură de licitație.

● Interdicția de a mai participa la licitații pentru constructorii incorecți, care nu respectă graficele intermediare de execuție stabilite la 90 de zile, pe baza unor certificate.

● Ofertele trebuie să reprezinte minim 80% din valoarea estimată de beneficiar, pentru descurajarea constructorilor care vin cu oferte subdimensionate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.