Ministerul de Finanţe va repartiza, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate miercuri, 14 ianuarie, sumele pentru bugete locale. Astfel, potrivit actului normativ, unităţile administrativ-teritoriale din România vor primi un fel de venit minim garantat, astfel comunele vor avea un buget de minim 1,5 milioane lei, în timp ce oraşul cel puţin 6 milioane lei, municipiul începând cu 20 milioane lei, iar judeţul minimum 80 milioane lei. Banii sunt trimişi direct de minister, iar Consiliile Judeţene nu vor mai stabili, ca până acum, sumele pe localităţi.
Prin adoptarea actului normativ, 2.000 de localităţi, din zone defavorizate, vor avea o creştere majoră a bugetelor. Vâlcov a arătat că există o localitate cu majorare de chiar de 900%, respectiv de la un buget de 150.000 lei la unul de 1,5 milioane lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gâdea, consideră măsura una oportună, contrar discuţiilor interne iscate în ultima perioadă în PSD.
„Măsura este una bună, este luată numai pentru anul 2015, urmând ca în luna iunie să fie făcută o evaluare a ei, şi va ajuta primarii să nu mai fie nevoiţi să vina la Consiliile Judeţene să ceară bani pentru salarii, dezvoltare, cofinanţare şi pentru ce mai au nevoie. Momentul adoptării cred că este unul oportun pentru că este normal ca un partid să se reformeze, iar anul 2015 poate fi unul în care partidul să fie revigorat”, a declarat Adrian Gâdea.
Referitor la circuitul financiar al banilor, preşedintele Consiliului Judeţean a spus că banii vor merge direct în conturile primăriilor din judeţ, suma reprezentând un venit minim garantat care să asigure buna funcţionare a acestora, dar şi investiţiile din unităţile administrativ-teritoriale teleormănene.
„Guvernul, printr-o anexă la actul normativ, virează banii direct în contul primăriilor din judeţ. Sumele de bani vor asigura funcţionarea, dar şi banii necesari pentru dezvoltare. Sumele de bani provin din impozitul pe venit la nivelul judeţului, iar diferenţa din taxa pe valoare adăugată”, a declarat Adrian Gâdea.
Totodată, acesta a mai spus că, în măsura în care fiecare localitate va avea garantată o sumă de cel puţin 1.5 milioane de lei, primarii se vor putea concentra mai mult pe partea de dezvoltare şi pe accesarea fondurilor europene.
De asemenea, Adrian Gâdea a spus că, pe lângă suma primită de la Ministerul de Finanţe, fiecare primărie din judeţ va mai primi o sumă de bani de la Consiliul Judeţean, dar după o schemă simplificată, iar preşedinţii de consilii judeţene vor avea în continuare contracte cu primarii teleormăneni.
„Nu se pune problema ca preşedinţii de Consilii Judeţene să piardă puterea, nu poate fi luată în discuţie astfel de problemă, întrucât aceştia vor avea în continuare contracte cu primarii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.
Social-democratul vede în adoptarea actului normativ şi o rezolvare a discuţiilor iscate pe tema împărţirii banilor în funcţie de culoarea politică a primarului. Astfel, prin garantarea unei sume minime de 1.5 milioane de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, edilii nu vor mai putea acuza Consiliile Judeţene că împart banii preferenţial. (Violeta Mocanu)