Eveniment

Ședință de lucru a Comitetului de Bazin la Alexandria / Au fost finalizate Hărțile de Hazard și Risc la Inundații

Organizată în premieră în județul Teleorman, astăzi, în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, a avut loc ședința de lucru a Comitetului de Bazin, ocazie cu care echipa Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea a anunțat că au fost finalizate Hărțile de Hazard și Risc la Inundații, care, de altfel, au fost și predate către consiliile județene. Hărțile au fost elaborate în cadrul Ciclului al II-lea de implementare a Directivei Inundații 60/CE/2007, conform angajamentelor asumate de România.

Ordinea de zi a prevăzut, astfel, prezentarea Hărților de Hazard și de Risc la Inundații, precum și modul de diseminare a informațiilor către autoritățile locale și județene; prezentarea principalelor prevederi ale OUG 52/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apelor – Anexa nr. 7.3 – utilizarea domeniului public, în vederea traversării/subtraversării bunurilor administrate de către AN Apele Române.

Prefectul Haralambie Epure a evidențiat faptul că evenimentul este premieră pentru Teleorman, precum și că acțiunea s-a bucurat de prezența elevilor din Alexandria: “Vreau să precizez că este pentru prima dată când un astfel de eveniment este organizat în județul Teleorman. De asemenea, au fost invitați și elevi din Alexandria, cărora li s-a vorbit despre importanța apei, le-au fost prezentate experimente, au făcut observare la microscop, iar ulterior, prin desene tematice pe asfalt, au exprimat percepția lor vizavi de apă și cât de necesară ne este tuturor”, a transmis acesta pe pagina unei rețele de socializare.

Comparativ cu primul ciclu de implementare a Directivei Inundații, noua metodologie ia în considerare diferite surse, caracteristici și mecanisme de inundații, cum ar fi surse fluviale, pluviale, din inundații rapide, din sursă marină și din breșe ale digurilor ,precum și schimbările climatice. De asemenea, noul set de date privind expunerea acoperă zonele predispuse la risc potențial semnificativ de inundații, fiind generate un număr total de 86 de tipologii de vulnerabilitate pentru contextul României, cuprinzând curbe de pagube, valori maxime pentru structură și conținut, luând în considerare cele mai bune practici la nivel internațional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.