Politic

Ședința Consiliului Județean nu s-a ținut, după ce PNL a respins proiectul ordinii de zi, pe motiv că PSD tergiversează înființarea unei comisii speciale de verificare a activității instituției

Întrunită pentru ziua de vineri, 9 iulie, ședința ordinară pentru luna iulie a Consiliului Județean Teleorman nu s-a ținut și va fi reprogramată pentru o dată ce va fi comunicată ulterior, după ce consilierii PNL, majoritari în forul de decizie județean, au respins proiectul ordinii de zi. Decizia a venit după o pauză cerută de vicepreședintele Consiliului Județean Raluca Fedeleș, iar motivul invocat de liberali este faptul că un proiect de hotărâre inițiat de consilierii PNL, care prevede înființarea unei comisii speciale de verificare a activității Consiliului Județean, nu poate fi pus pe ordinea de zi suplimentară pentru că nu are toate avizele de la comisiile de specialitate. Mai mult, au susținut aleșii liberali, lipsa avizului de la Comisia Juridică nu este întâmplătoare, iar PSD urmărește, astfel, tergiversarea înființării comisiei.

„Este o inițiativă care cred că ajută Consiliul Județean ca parte deliberativă. Cred că veți avea și dumneavoastră membri în această comisie care va verifica anumite departamente și direcții unde sunt anumite lucruri de verificat eventual. Pe procedură, înțeleg că s-a întârziat la toate cele trei comisii cu avizarea, de la cele două comisii unde președinții sunt de la PNL s-a primit avizarea, de la comisia prezidată de PSD nu s-a trimis avizarea. Nu vreau să pară altceva, dar pare un articifiu pentru întârziarea înființării acestei comisii. Care va fi înființată până la urmă, fie că luna aceasta, fie că luna viitoare”, le-a spus vicepreședintele Adrian Florescu consilierilor PSD.

Președintele Comisiei Juridice, consilierul PSD Eugen Vlad, a spus, în schimb, că termenul până la care putea să dea aviz pe proeictul inițiat de aleșii PNL era data de 13 iulie, iar în comisia pe care o prezidează se discută serios proiectele, „nu se mimeză ședințele”.

„Eu știu că n-au fost convocați consilierii PSD la nicio comisie. Pe această temă, a comisiei speciale, eu știu că nu au fost convocați consilierii PSD și s-a notat chiar că au votat pentru acest proiect. Asta e prima problemă. A doua problemă este nu că nu am putut sau că nu am vrut, dar termenul dat de președintele Consiliului Județean și de la secretarul județului este data de 13, luna iulie, ora 13.00. Acesta este termenul la care trebuie să prezentăm avizul pentru această comisie. Nu se pune problema că nu a vrut cineva, asta în afara de faptul că eu am citit proiectul și am o mulțime de amendamente de făcut pe care vreau să le discut cu comisia. (…) Dacă e cineva care nu știe, conform art. 124, 138, 141 din Codul Administrativ, la comisii se discută amendamentele, că tot veni vorba. Comisia are termen de înaintare a documentelor data de 13, eu voi ține ședința pe data de 12, noi nu facem mimare de ședință de comisie, la Comisia Juridică chiar se țin ședințele”, a susținut social-democratul Eugen Vlad.

Consilierul PNL Florin Titirișcă a punctat că, în viziunea sa, Comisia Juridică tergiversează demersul liberalilor, iar Eugen Vlad mimează conducerea comisiei.

„Eu aș vrea ca din momentul acesta să revenim și să schimbăm conducerea Comisiei Juridice și să avem o altă conducere. Aici ați făcut un tertip, v-ați legat de o chichiță, știți mai bine de ce o faceți. Eu vreau ca de data viitoare să avem o altă conducere a Comisiei Juridice”, a spus consilierul PNL.

Președintele Adrian Gâdea i-a explicat liberalului Florin Titirișcă faptul că e atributul comisiei să-și aleagă președintele, nu al Consiliului Județean, prin urmare o eventuală schimbare a președintelui Comisiei Juridice se va face în ședința comisiei, nu în cea a forului de decizie județean.

După schimbul de replici deloc prietenos între consilierul PSD Eugen Vlad, președintele Comisiei Juridice, și consilierii PNL Florin Titirișcă și Bogdan Cocu, președintele Consiliului Județean, Adrian Gâdea a supus la vot proiectul ordinii de zi, cu două proiecte suplimentare, care fac referire la două drumuri județene, iar consilierii PNL au votat „împotrivă”. Prin urmare, lucrările ședinței Consiliului Județean au fost închise, urmând ca proiectele de pe ordinea de zi să fie discutate într-o ședință ulterioară.

Pe proiectul ordinii de zi a ședinței convocate pentru vineri, 9 iulie, erau trecute Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului Teleorman pe anul 2021, Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Teleorman nr. 85/22.04.2021 privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, a numărului de personal şi a fondului salariilor de bază pe anul 2021 şi estimări pentru anii 2022-2024, ale instituțiilor şi serviciilor publice din subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, Proiectul de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie a bugetului propriu al judeţului pentru secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare, la data de 30 iunie 2021. De asemenea, ordinea de zi fusese suplimentată cu Proiectul de hotărâre privind transmiterea temporară a sectorului de drum DJ 546, km 5+990-9+287, zona adiacentă părții carosabile, proprietate publică a județului Teleorman, din administarea Consiliului Județean Teleorman în administrarea Consiliului Local al comunei Lița, dar și Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivul de investiții Modernizare DJ612, Rădoiești (DJ601C)-Săceni (DJ 612A), km 64+371 – km 76+172 (L=11,801 km), în fazele de organizare a execuției lucrărilor – POE.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.