Cei peste 500 de muncitori disponibilizaţi ai Combinatului chimic Donau Chem, neplătiţi din luna februarie şi ajunşi la capătul puterilor, au apelat la primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuţ Cuclea, în speranţa că acesta va găsi o cale prin care să fie remediată situaţia disperată în care se află. Şi, aşa cum am mai scris, în cursul zilei de vineri, 19 iunie, la Primăria Turnu Măgurele a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social în cadrul căreia au fost prezentate atât solicitările muncitorilor, cât şi poziţia angajatorului Donau Chem, cât şi a instituţiilor deconcentrate vizate de situaţia discutată.
La întâlnire au luat parte prefectul judeţului Carmen Daniela Dan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Niculae Zavera, primarul muncipiului Turnu Măgurele Dănuţ Cuclea, directorii instituţiilor deconcentrate, precum şi reprezentantul Ministerului pentru Dialog Social, consilierul grad IA Angelica Săbiescu.
Probabil conştient de ce avea să-l aştepte având în vedere şedinţa de la finalul lunii martie, fostul director şi actualul administrator unic Ioan Ban n-a binevoit să onoreze invitaţia de a lua parte la şedinţă, astfel că, din partea angajatorului, au bifat prezenţa directorul tehnic Nicolae Lupu, directorul economic, precum şi consilerul juridic al combinatului.
Şedinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă mai mult decât tensionată, cei aproape 250 de muncitori prezenţi în sala de şedinţe a Primăriei ţinând să-şi exprime nemulţumirile în faţa oficialilor. În fond, foştii angajaţi Donau Chem nu-şi cer decât drepturile salariale ce li se cuvin pentru activitatea depusă în combinat, care sunt neachitate încă din luna februarie pentru unii dintre ei, precum şi plăţile compensatorii stipulate în contractul colectiv de muncă.
O nemulţumire care a încins şi mai tare spiritele în rândul muncitorilor a fost şi plata preferenţială a salariilor, astfel că unii angajaţi şi-au primit salariile pe luna martie, alţii pe jumătate din luna martie, în timp ce o parte, aproape 200 de oameni, sunt neplătiţi din februarie.
Directorul tehnic al combinatului, Nicolae Lupu, care beneficiază de o imagine pozitivă în rândul muncitorilor, acesta fiind, probabil, motivul pentru care a fost trimis la şedinţă, a continuat linia trasată de Ioan Ban în martie spunând că nu sunt bani, prin urmare nu există altă variantă decât cea a banilor veniţi din procesare, evident, după recoltatul grâului. Soluţia nu a fost pe placul angajaţilor, care ştiu, din experienţa anilor trecuţi că, în general, nu vin bani din procesare în conturile combinatului.
Soluţia de rezervă nici măcar nu mai e valabilă având în vedere că nu mai există în combinat fier vechi care să poată fi valorificat pentru a mai achita o parte din plăţile restante, aşa cum s-a procedat până de curând, din câte spune Nicolae Lupu.
Prefectul judeţului Carmen Daniela Dan le-a promis în schimb muncitorilor că va încerca să stabilească o întâlnire la care să ia parte şi Ioan Ban, la care să se pună la aceeaşi masă conducerile firmelor din întreg concernul, pentru a căuta soluţii de ieşire din „cercul vicios” care s-a format şi din care în dezavantaj sunt angajaţii neplătiţi de luni bune.
La finalul şedinţei, concluzia este una simplă: nu sunt bani, poate vor fi undeva după 15 iulie când se presupune că vor veni banii din procesare, dată după care există posibilitatea ca muncitorii să înceapă să primească atât salariile restante, cât şi plăţile compensatorii. Mai exact, nu există nimic concret deocamdată, ci numai promisiuni, iar muncitorii au plecat după ce-a de-a doua şedinţă a Comisiei de Dialog Social la fel cum au plecat şi după prima: dezamăgiţi de situaţia în care se află şi fără speranţa că lucrurile se vor schimba prea curând. (Violeta Mocanu)