Social

Se schimbă regulile de înscriere în clasa pregătitoare

Regulile de înscriere la clasa pregătitoare vor fi schimbate începând cu anul şcolar viitor. Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, părinţii vor putea opta pentru orice şcoală şi nu vor fi obligaţi să-şi ducă copiii la şcoala de circumscripţie. Astfel, din 2013 înscrierile nu se vor mai face în partru etape ca anul acesta, ci se vor face într-o singură etapă.

Ecaterina Andronescu spune că noile reguli de înscriere vor permite părinţilor să aleagă şcoala la care vor să îşi trimită copiii, indiferent de domiciliul din buletin şi nu vor mai fi nevoiţi, ca anul acesta, să facă tot felul de artificii pentru a-şi atinge scopul. Râmâne însă de văzut cum se va rezolva lipsa spaţiului în şcolile prestigioase care au mai multe cereri decât numărul locurilor disponibile, mai ales că şi în 2013 criteriile de departajare rămân însă în vigoare pentru toate şcolile. Prioritate vor avea în continuare copiii din circumscripţia şcolii şi cei care au un frate sau o soră, care învaţă deja în acea şcoală. Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ sunt cele care vor stabili criteriile de primire a copiilor din alte sectoare.

Copiii orfani, cei din familii monoparentale şi cei care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap nu vor mai avea prioritate la înscrieri. Toate modificările operate şi metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, vor fi publicate în luna ianuarie şi vor intra în vigoare din martie 2013.

Anul acesta introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar şi mutarea acesteia de la grădiniţe în şcoli a pus în dificultate unităţile de învăţământ din mediul rural care nu au suficient spaţiu, dar mai ales pe cele din localităţile mici unde numărul copiilor este foarte mic. Doar în Teleorman sunt 16 unităţi de învăţământ unde nu a putut fi organizată o clasă pregătitoare de sine stătătoare şi s-a apelat la învăţământul simultan. Astfel, copiii din clasa pregătitoare învaţă în aceeaşi sală cu cei din clasa I. În condiţiile în care programele sunt diferite, la clasa pregătitoare jocul fiind principala metodă de învăţare, pregătirea elevilor de clasa I va avea cu siguranţă de suferit. În Teleorman au fost înscrişi în clasa pregătitoare 1947 de copii. Cei mai puţini copii pentru clasa pregătitoare sunt la Uda Paciurea (1), Suhaia (2), Fântânele (2), Rădoieşti Deal, Crângu, Bujoreni, Zâmbreasca (3). (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.