Pacienţii şi aparţinătorii pacienţilor care au primit tratament în spitalele teleormănene se plâng tot timpul că sunt trimişi la farmacie să îşi cumpere medicamentele şi, din cauza birocraţiei, nici măcar nu ajung să-şi deconteze medicamentele la casieriile din spitale, deşi au şi acest drept reglementat prin lege. Astfel, dacă, din motive obiective, pacientul este trimis la farmacie să-şi achiziţioneze o parte sau tot tratamentul ce trebuie administrat în spital, legal, aceste medicamente trebuie decontate, însă, până să ajungă să primească banii, pacientul trebuie să obţină de la medicul care-l tratează în spital o reţetă, care trebuie parafată şi aprobată de conducerea unităţii în care este internat, după care trebuie să se ducă la farmacie să-şi ia tratamentul şi abia apoi, cu bonul de la farmacie, trebuie să se prezinte la casieria spitalului, de unde trebuie să aştepte să i se dea banii.
Orice persoană care a fost internată într-unul din cele 7 spitale din judeţul Teleorman poate să afle dacă unităţile medicale au decontat medicamente şi servicii medicale pe care nu le-au furnizat pacienţilor. Cetăţenii care dintr-un motiv sau altul au ajuns la spital, ca pacienţi, pot să verifice dacă unitatea medicală care i-a internat a încasat bani pentru medicamente care nu au mai ajuns la ei, cu ajutorul unui sistem de verificare a serviciilor medicale oferite de spitale, implementat în primăvara acestui an la nivelul CAS Teleorman, pe baza unei solicitări depuse în acest sens.
Faptul că majoritatea bolnavilor sunt trimişi la farmacie să îşi cumpere medicamente pe care în mod normal ar fi trebuit să i le ofere unitatea medicală este deja tradiţie. Însă, dacă au suspiciuni şi se tot vorbeşte că te duci la spital cu medicamente de acasă, în baza unei solicitări îşi pot spulbera sau confirma aceste suspiciuni. Posibilitatea de a face verificări este dată de CAS, asta pentru că la CAS spitalul trimite, obligatoriu, fişa fiecărui pacient în care este inclus, tot obligatoriu, şi tratamentul aplicat şi medicamentele date din spital şi tot la CAS este implementat un sistem care poate verifica veridicitatea datelor. Or, pacientul ştie foarte clar dacă i s-a administrat sau nu un medicament, pentru că i s-a dat de la spital sau a fost trimis să îl cumpere. Dacă e trecut în foaie şi nu l-a primit, fiind trimis să şi-l cumpere de la farmacie, atunci acel medicament a fost sustras, putem spune, în dreptul pacientului şi pentru acel medicament s-a plătit de două ori pentru acelaşi pacient, adică, o plată a fost făcută de CAS spre spital şi o alta de bolnav, la achiziţionarea medicamentului respectiv. (C.P.)