Politic

Se înnoieşte clasa politică şi în Teleorman?

Promovarea tinerilor în politică pare să fie un trend adoptat şi de formaţiunile politice din judeţ, ideea de a pune în funcţii-cheie în partid, dar şi pe listele de candidaturi, oameni noi, dar şi mai tineri decât îşi obişnuiseră partidele electoratul, fiind aplicată deja la alegerile locale. Astfel, social-democraţii au trimis în Consiliul Judeţean mai mulţi reprezentanţi ai TSD, respectiv pe Dănuţ Cristescu, acesta alegându-se, de altfel, şi cu una dintre cele două funcţii de vicepreşedinte, Valentin Chiran, Cristiana Neicu, Cristina Tatu şi Gabriel Crîngeneanu, în timp ce liberalii i-au trimis pe Cătălin Burcescu şi Raluca Fedeleş.

Pe de altă parte, nume noi în forul legislativ de la nivel de judeţ în actuala legislatură sunt multe, începând cu liderul PNL Eugen Pîrvulescu şi preşedintele PMP Adrian Florescu, până la social-democraţii Ioana Panagoreţ, Simion Dumitru sau Fulga Mircea-Sandu.

După alegerile locale însă, în numai câteva luni, electoratul din judeţ va trece din nou pe la cabinele de vot, de această dată pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii care vor reprezenta judeţul Teleorman în Parlament pentru următorii patru ani

Potrivit legii alegerilor parlamentare, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis în vara anului trecut, la alegerile generale din toamnă, votul va fi unul pe liste, colegiile uninominale fiind astfel desfiinţate, iar normele de reprezentare sunt, potrivit legii în vigoare, de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Astfel, judeţului Teleorman îi vor reveni patru mandate de deputat şi două de senator, practic jumătate din cele care i-au revenit la alegerile parlamentare din 2012.

La alegerile generale din 2012, electoratul teleormănean a trimis în Parlament opt deputaţi şi patru senatori, dintre care patru mandate de deputat şi două de senator le-au revenit social-democraţilor din judeţ. Astfel, Cătălina Ştefănescu, Adrian Simionescu, Liviu Dragnea şi Valentin Boboc sunt cei patru deputaţi PSD de Teleorman care au fost trimişi de electoratul teleormănean în Camera Deputaţilor. Pentru Senat, Timotei Stuparu şi Nicolae Mohanu au primit votul de încredere al teleormănenilor, în timp ce Florinel Dumitrescu li s-a alăturat ulterior social-democraţilor, PP-DD fiind partidul cu susţinerea căruia a câştigat mandatul de senator în 2012.

Din partea PNL, în Camera Deputaţilor au mers Marin Almăjanu şi Lucian Militaru, ales din partea PD-L la vremea aceea, iar în Senat a fost trimis de electoratul teleormănean liberalul Crin Antonescu, preşedinte PNL la momentul alegerilor.

Pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an însă, partidele politice se pregătesc, se pare, să schimbe garda oamenilor politici care s-au tot perindat pe holurile parlamentului de-a lungul timpului şi să vină în faţa electoratului cu figuri noi. Astfel, dacă în rândul liberalilor se conturează din ce în ce mai clar o candidatură a preşedintelui Eugen Pîrvulescu şi este trâmbiţată de către liderul liberal şi o nouă candidatură a deputatului Marin Almăjanu, în rândul social-democraţilor, cotaţi ca având şanse de a se alege cu trei mandate de deputaţi şi unul de senator la alegerile din toamnă, Liviu Dragnea pare să fie, în prezent, singurul în cărţi dintre parlamentarii social-democraţi din actuala legislatură care se vor regăsi pe locuri eligibile. Pe de altă parte, în rândurile social-democraţilor din judeţ sunt vehiculate nume noi pentru Parlament, de notorietate fiind deja o posibilă candidatură a actualului prefect al judeţului, Carmen Daniela Dan. De asemenea, tot printre numele noi vehiculate printre reprezentanţii stângii din judeţ este şi cel al consilierului judeţean Gabriel Crîngeneanu, fostul şef de cabinet al prefectului judeţului.

În ce măsură promovarea figurilor noi în politică va rămâne pe tapet şi la alegerile parlamentare, iar în Camera Deputaţilor şi Senat vor merge oameni neobişnuiţi cu holurile Parlamentului, rămâne de văzut, mai ales în contextul în care unii dintre parlamentarii din actuala legislatură au dat de înţeles deja că-şi doresc noi mandate. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. sobolanii rosii

    PNLa promovat un somnorila pe nume CACARAU antonescu. NUME TINAR din 1990 cu muierea europarlamentar cu 7000 euro pe luna , dar si unul ILIESCU ALISANDU , CORUPT, prostanac, parvenit , lacom, LIBIDINOS cu minte bolnava . halal!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.