Social

Se înființează Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități “Sfântul Iustin” în Videle

Un centru rezidențial pentru persoane adulte cu handicap, al cărui sediu este în Orașul Videle, str. Intrarea spitalului nr. 38 A, județul Teleorman, și cu o capacitate de 25 de locuri, se înființează în urma votului dat de consilierii județeni.

Pe 30 iunie 2021, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Teleorman, s-a adoptat proiectul de hotărâre privind “înființarea centrului rezidențial pentru persoane adulte cu handicap ‘Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități ‘Sfântul Iustin’ ca serviciu social cu cazare, fără personalitate juridică, în cadrul Complexului de Servicii pentru Persoana Adultă cu Handicap Videle, din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman”.

Așadar, acesta va fi înființat prin reorganizarea centrului rezidențial pentru persoane adulte cu handicap “Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Videle”. De asemenea, bunurile aflate în folosința acestuia vor trece în folosința noului centru rezidențial pentru persoane adulte cu handicap, în vederea funcționării și desfășurării activității acestuia.

Mai mult, acest centru rezidențial (CR) trebuie să respecte anumite standarde specifice minime obligatorii, care sunt aprobate prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 82/2019. Prin urmare, potrivit Ordinului menționat, CR respectă “prevederile legale în ceea ce priveşte adaptările necesare pentru persoanele cu dizabilităţi, de exemplu: uşi cu deschidere largă, nu există scări şi praguri interioare sau există rampe de acces/lifturi/planuri înclinate, mână curentă etc.”.

De asemenea, conform acestui Ordin, fiecare dormitor asigură o suprafață de “cel puţin 6 mp pentru fiecare beneficiar, respectiv 8 mp pentru cel care utilizează fotoliu rulant”, având, totodată, cel puțin un spațiu/o cameră “care poate fi utilizat/ă pentru socializarea beneficiatorilor, primirea de vizitatori, bibliotecă, dotat/ă cu mobilier adecvat de tip canapea, fotolii, tv, radio, altele”.

Mai mult, CR trebuie să înscrie beneficiarul la medicul de familie și să sprijine sau să încurajeze accesul la serviciile de sănătate furnizate în comunitate, “inclusiv consiliere, îngrijire stomatologică și oftalmologică, terapii și sprijină beneficiarul să înțeleagă starea sa de sănătate”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.