Social

Se dă startul în cursa pentru obţinerea gradaţiilor de merit

profesoriÎncepând de vineri, 15 martie, şi până pe 11 aprilie, salariaţii din învăţământ pot depune la Inspectoratul Şcolar Judeţean, dosarele care conţin documentele justificative privind activitatea, pentru obţinerea gradaţiei de merit.

Modificările care au apărut anul acesta privind acordarea gradaţiei de merit, au fost postate pe site-ul oficial al ISJ încă de la începutul lunii februarie când a fost semnat Ordinul Ministerului Educaţiei. Modificările vizează modul de calcul al numărului beneficiarilor, criteriile de acordare a puncatajului, categoriile de beneficiari, precum şi responsabilităţile instituţiilor implicate în aplicarea prevederilor acestui ordin. Astfel, numărul de gradaţii care se acordă va respecta ca şi până acum procentul de 16% din totalul posturilor didactice existente, însă din acesta va fi scăzut numărul de gradaţii aflate în plată nu doar al celor acordate în ultimii trei ca până acum iar pensionarii pot beneficia şi ei de gradaţie de merit în continuare dacă rămân în activitate. Spre deosebire de anii trecuţi, deplina responsabilitate privind calculul numărului de locuri pentru acordarea gradaţiei de merit şi încadrarea în numărul de locuri revine inspectorului şcolar general, Direcţiei generale pentru resurse umane şi reţea şcolară naţională din cadrul Ministerului Educaţiei revenindu-i sarcina de a verifica şi a propune, dacă este cazul sancţiuni.

Gradaţiile de merit reprezintă 25 la sută din valoarea salariului de bază şi vor fi acordate pe o perioadă efectivă de cinci ani. Gradaţiile de merit pot fi obţinute de cel mult 16 la sută dintre cadrele didactice cu funcţii de conducere, cadrele didactice sau didactic auxiliare din judeţ, inclusiv de responsabilii financiari din şcoli – foştii contabili şefi ai unităţilor cu personalitate juridică. Poate solicita primirea unei gradaţii de merit inclusiv persoana care a mai beneficiat de acest stimulent. Cumularea gradaţiei cu salariul de merit este, însa, interzisă. Pot obţine gradaţii de merit cadrele didactice care au o vechime de minim trei ani în învăţământul preuniversitar şi care au obţinut calificativul “foarte bine” în ultimii 4 ani.
Potrivit reprezentanţilor ISJ, lista cu punctajele obţinute de fiecare candidat va fi a publicată până pe 13 mai 2013, după care va fi făcut public numărul gradaţiilor de merit ce vor fi acordate în acest an.

Anul trecut din cei 383 de dascăli teleormăneni care au intrat în cursă pentru obţinerea gradaţiei de merit doar 245 au obţinut-o, procentul fiind generos în comparaţie cu 2011 când doar 111 dascăli au obţinut gradaţia de merit. În fiecare an, imediat după afişarea listei cu punctajele acordate dascălilor înscrişi în cursa pentru obţinerea gradaţiei, apar numeroase contestaţii şi critici la adresa conducerii ISJ care este acuzată că nu respectă integral condiţiile de participare la concurs.(M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.