Social

Se caută voluntari pentru coordonarea de cluburi gratuite de programare pentru copiii de gimnaziu

Noi oportunități de educație digitală sunt lansate pentru elevii de la sate și din orașele mici! Inițiativa națională de IT și STEM, CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, continuă să se extindă și vizează să ajungă în alte 50 de localități! Căutăm voluntari responsabili având experiență în lucrul cu copiii de 10-14 ani, care să înființeze cluburi de programare și robotică. Data limită pentru exprimarea intenției de a coordona un club este 1 martie 2022.

Ce criterii trebuie îndeplinite de voluntarul care dorește să devină coordonator de club CODE Kids: să completeze formuralul de selecție https://bit.ly/DeschideClubCODEKids până la 1 martie 2022; să aibă peste 16 ani și să fie de acord cu regulamentul intern; să participe la sesiunile de training; să aibă un spațiu cu minimum 4 computere conectate la internet; să formeze o echipă de minimum 10 copii de gimnaziu și să dedice câteva ore pe săptămână întâlnirii cu ei (online sau față în față); să fie deschis la colaborarea cu Fundația Progress și Biblioteca Publică Locală sau Județeană; să își asume coordonarea clubului pe o durată de cel puțin un an de zile.

Detalii despre calitățile, responsabilitățile și beneficiile coordonatorului pot fi găsite în acest video: https://youtu.be/akpk4CKyYMo

CODE Kids a primit premiul pentru Impact Social în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2021 și mențiune la categoria Digital a Galei Dezvoltării Durabile. Programul se află în cel de-al șaselea an de implementare și are deja rezultate notabile în domeniul educației. Peste 4600 de copii înscriși, din 156 de localități din 27 de județe ale României au făcut primii pași în programare și au învățat gratuit noțiuni de robotică.

Activitatea voluntarilor este foarte importantă, iar pregătirea acestora se va face prin parcurgerea unor sesiuni de instruire online sau față în față, oferite de reprezentanți ai Fundației Progress.

“În 2021 au absolvit copiii care și-au desfășurat activitatea la club integral în pandemie. Deși au avut parte de restricții, de lucru pe o infrastructură nu tocmai performantă, au reușit să deprindă noțiuni de bază ale programării și ne-au demonstrat acest lucru prin proiectele extraordinare pe care le-au prezentat la târgurile de știință și tehnologie. Sub îndrumarea coordonatorilor, ei au continuat să învețe și s-au adaptat situației mai rapid decât școala sau profesorii lor, iar pentru noi sunt un model și o sursă de inspirație ca să dezvoltăm programul CODE Kids astfel încât să ajungem în cât mai multe comunități.“ – Ovidiu Ana, Director Dezvoltare Fundația Progress.

Activitățile din programul CODE Kids sunt concepute pentru o perioadă de doi ani și propun implicarea liderilor și a coordonatorilor în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. În primul an curriculumul include activități de programare vizuală pe code.org și Scratch, iar în anul al doilea elevii vor fi introduși în lumea AppInventor, Arduino, WordPress, HTML și a mai multor limbaje de programare.

Cursurile sunt completate de activități distractive, de lucru în echipă și concursuri cu premii.
Rezultatele parcurgerii cu succes a proiectului vor fi recompensate la CODE Kids FEST – Târgul Național de Știință și Tehnologie, organizat anual pentru echipele de avansați.

Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.