Eveniment

Sculptura “Unirea”, exponatul lunii decembrie, la Muzeul Județean

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, propune, în perioada 1 – 31 decembrie 2023, în cadrul  Exponatului Lunii Decembrie, un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituției. Este vorba de sculptura “UNIREA” – creație a sculptorului Gheorghe Vartic.

Sculptura UNIREA face parte din lucările cu temă istorică ale sculptorului Gheorghe Vartic și are la bază evenimentul petrecut în data de 1 decembrie 1918 când toate proviinciile locuite în majoritate de populația românească au votat pentru unirea într-un singur stat.

Sculptura UNIREA apare pentru prima dată în componența celei de-a doua expoziție personală a lui Gheorghe Vartic, găzduită la Galeriile de Artă “Eforie” București, în perioada 10-28 octombrie 1979. Poza sculpturii se află pe coperta catalogului expoziției.

Au existat mai multe sculpturi UNIREA. Prima, cea din 1979, are pe cele trei picioare desenate domnitori, iar capetele picioarelor sunt desenate cu stemele celor trei provincii românești. A fost realizată din gips patinat și are o înălțime de 0,800 m.

În Colecția Gheorghe Vartic a Muzeului Județean Teleorman se află sculptura UNIREA cu înălțimea de 0,760 m, identică cu cea din 1979, dar ulterioară acesteia, lipsind doar desenele cu domnitori de pe cele trei picioare.

Sculptura îmbină un procedeu de efect, simplu și sugestiv, ingenioasă reprezentare sculpturală a unirii celor trei Principate, o piramidă de siluete umane suprapuse prin înlănțuiri de brațe și picioare, iar ca suport sunt trei picioare, la capătul fiecăruia fiind desenate stemele celor trei Principate Române: capul de bour (Moldova), acvila cruciată (Muntenia) și doi lei afrontați stând pe șapte piscuri și ținând în labe o spadă (Transilvania).

Motivul stilistic al înlănțuirii umane se întâlnește într-o formă simplă la sculptura GENERAȚII, singura sculptură realizată din lemn în cadrul expoziției anului 1979.

Mai târziu, el este introdus în compoziții sculpturale. Astfel, piramida de siluete umane se găsește în sculptura TERRA-TRUISM PROLIX, realizată între anii 1980-1986. Aceasta făcea parte din ciclul „Calofilii strict documentare” având ca subiect războiul și ororile prin care trece umanitatea în timpul unei conflagrații mondiale.

În viziunea sculptorului Gheorghe Vartic, sculptura UNIREA era gândită să devină monument care însă nu și-a găsit împlinirea în timpul vieții lui, dar care poate fi transpus la scară mărită oricând.

Unirea românilor într-un singur stat a fost și este cel mai important eveniment istoric al nostru, cinstit azi ca Ziua Națională a Românilor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.