Monica DUMITRESCU
Potrivit reglementărilor în vigoare, termenul limită pentru depunerea documentelor la ISU este 30 septembrie, iar termenul limită pentru eliberarea documentului este sfârşitul lunii decembrie 2017. După această dată, şcolile rămase fără avize riscă sancţioarea contravenţională conform legii. Autorizaţia de securitate la incendiu se emite în baza solicitărilor adresate de autorităţile administraţiei publice locale. În lipsa acestor solicitări, însoţite de documentaţia tehnică aferentă, documentul nu poate fi emis. Principalele condiţii pentru obţinerea autorizaţiei sunt: asigurarea a două căi de evacuare; echiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor (hidranţi interiori, hidranţi exteriori); echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu; echiparea cu instalaţii pentru iluminatul de siguranţă; dotarea cu mijloace de primă-intervenţie (stingătoare).
În Teleorman funcţionează 371 de unităţi de învăţământ, care îşi desfăşoară activitatea în 519 clădiri. Potrivit ISU Teleorman, 49 de clădiri cu destinaţie învăţământ din Teleorman nu sunt autorizate privind securitatea la incendiu, cele mai multe dintre acestea provenind din mediul rural. Pe lista şcolilor fără avize de securitate la incendiu se regăsesc atât unităţi de învăţământ care au nevoie de documente necesare avizării, cât şi şcoli, grădiniţe sau licee care au nevoie de o serie de lucrări pentru conformarea la cerinţele ISU.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman continuă, zilele acestea, verificările la toate localurile de şcoală din judeţ.
“Situaţia este într-o dinamică permanentă, pentru că se depun documentaţii şi personalul ISU efectuează controale pe teren pentru a verifica conformitatea celor declarate de solicitanţi”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.