Social

Școlile fără autorizații sanitare sau de securitate la incendiu, în atenția prefectului de Teleorman

Faptul că, de foarte mulți ani, la fiecare început de an școlar, există unități de învățământ care deschid porțile fără a avea autorizațiile sanitare de funcționare sau pe cele pentru securitate la incendiu, aproape că este considerat o normalitate. Autoritățile derulează controale, dau avertismente sau le pun în vedere primarilor și directorilor de școli să remedieze situația, după care lucrurile rămân ca la început. Se pare însă că prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, nu mai tolerează o astfel de stare de fapt și cere insistent ca școlile din județ să funcționeze în condițiile cerute de lege, astfel încât elevii și cadrele didactice să își poată desfășura activitatea în condiții de siguranță și civilizație. Astfel că, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ce a avut loc miercuri, 26 octombrie, una din temele puse în discuție de prefect a făcut referire la aceste aspecte, precum și la pregătirea școlilor din județ pentru perioada de iarnă.

“Am atras atenția asupra unor aspecte pe care le consider extrem de importante. Mă refer la situația unităților de învățământ din județ care încă funcționează fără autorizație sanitară de funcționare și fără autorizație de securitate la incendiu. Același semnal de alarmă l-a tras și șeful ISU Teleorman, inspectorul șef Marius Stancu, care a subliniat că situația trenează deja de foarte mult timp, motivele invocate fiind diverse, fie lipsa finanțării, fie lipsa implicării. La momentul actual, vorbim de 28 de unități de învățământ fără autorizație sanitară și 36 fără autorizație de securitate la incendiu. Deși, în primă fază, am avut o serie de discuții cu primarii, am trimis adrese celor 28 de unități fără autorizație sanitară, lucrurile încă nu s-au remediat. De aceea, după ce voi obține și lista celor 36 de unități școlare de la ISU, mă voi deplasa personal în teritoriu și mă voi întâlni atât cu primarii, cât și cu directorii unităților de învățământ. Este un lucru la care țin foarte mult și voi avea toleranță ZERO din acest punct de vedere. De altfel, acesta a fost și mesajul transmis de domnul premier Nicolae Ciucă: până la sfârșitul acestui an, toate unitățile de învățământ să aibă autorizație sanitară de funcționare.

O altă problemă pe care am ridicat-o în ședința de azi, se referă la asigurarea încălzirii în școli. Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Teleorman să transmită o adresă unităților de învățământ astfel încât, prin corelarea cu datele existente la nivelul Prefecturii, să avem o situație clară privind încălzirea școlilor. Am cerut ca aceste informații să fie centralizate până săptămâna viitoare, astfel încât să putem identifica soluții acolo unde ar putea apărea dificultăți”, a declarat prefectul Haralambie Epure.

Pe ordinea de zi a ședinței Colegiului Prefectural de miercuri s-au mai aflat analiza privind acțiunile de control desfășurate de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Teleorman, în primele 9 luni ale anului 2022, raportul privind starea învățământului în anul școlar 2021-2022, în județul Teleorman, stadiul lucrărilor de reabilitare cuprinse în Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România 2014-2020, din amenajările de irigații Olt-Călmățui, Viișoara și Giurgiu –Răsmirești zona B, din județul Teleorman și informare privind activitatea desfășurată de serviciile publice și instituțiile publice, ai căror conducători sunt membri ai Colegiului Prefectural, în luna septembrie 2022.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.