Eveniment

Școala Gimnazială Nr. 5 din Alexandria va purta numele marelui poet Mihai Eminescu

Școala Gimnazială Numărul 5 din Alexandria, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din municipiul Alexandria şi una dintre cele mai vechi clădiri rămase funcţionale în oraş, va purta numele marelui poet Mihai Eminescu.

Construcţia unității de învățământ a început în 1895, aceasta fiind inaugurată după doi ani, în anul 1897. În clădirea situată pe strada Libertăţii, în care astăzi învaţă elevii claselor I-VIII, inițial a funcţionat Şcoala primară de băieţi numărul 1. La scurt timp după darea în folosinţă, instituţia a devenit şcoală mixtă.

Clădirea Şcolii Gimnaziale nr. 5 din Alexandria este un simbol al municipiului Alexandria, fiind vorba despre singura şcoală din oraş care este monument istoric. Inaugurată în urmă cu peste 120 de ani, școala a rezistat cutremurelor care au afectat-o de-a lungul timpului.

Instituţia de învăţământ a purtat numele de Şcoala Mihai Bravu, iar din acest an va purta numele de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”.

Astfel, într-o atmosferă de mare sărbătoare, marți, 15 ianuarie 2019, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Alexandria a sărbătorit ziua școlii.

Cu această ocazie, au fost organizate manifestări educative, culturale și artistice la care, alături de elevii şi dascălii şcolii, au fost invitaţi să participe repezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, directori şi profesori din celelalte unităţi de învăţământ alexăndrene, părinţi, dar şi foşti profesori şi foşti elevi ai unităţii de învăţământ.

Manifestările au fost deschise de directorul şcolii, prof. Bogdan Doncea, care după ce a urat oaspeţilor bun venit, a prezentat activitatea şi performanţele obţinute de elevii şi profesorii acestei unități de învățământ, precum și proiectele aflate în derulare la nivelul școlii, dar și cele viitoare. Oaspeţii au fost invitaţi apoi să participe la Atelierele de lucru organizate cu prilejul acestui eveniment.

Cei mai talentaţi elevi ai şcolii au prezentat pentru oaspeţi un progam artistic din care nu au lipsit cântecele, dansurile şi poeziile.

Programul artistic a fost deschis cu Imnul României, după care a urmat discursul “Închinare lui Eminescu”, susținut de eleva Ana Maria Zărnoianu de la clasa a VIII – a A, îndrumător prof. Daniela Pantea.

Au recitat, în limba română, engleză și franceză, elevii Groseanu-Lungu Eva, Anton Darius, Taraulea Roxana, îndrumați de prof. Groseanu-Lungu Gina, prof. Gușă Georgiana și prof. Cristea Narcisa. Foști elevi ai școlii, respectiv Stancu Bianca, Șerban Silvia, Traian-Dinu Păsătoiu, Andreea Crăciunică, Bety Cula și Iordănoaia Maria au ținut discursuri și au prezentat filmulețe, iar Răchită Robert a ținut un recital la vioară.

Manifestările dedicate zilei școlii au urmat cu o piesă de teatru interpretată de elevii clasei a II – a B și a IV-a C, îndrumați de P.I.P. Antoniu Violeta și P.I.P. Violeta Neagu, o melodie interpretată de eleva Feraru Alexandra și de cântece populare interpretate de elevii Mirea Dana, Ciuciucu Cătălin și Dudău Maria sub îndrumarea prof. Save Daniel.

Programul artistic s-a încheiat cu o suită de dansuri populare interpretate de elevii clasei a III – a A, sub îndrumarea P.I.P. Voicu Popescu Corina.

Pe vremea când funcţiona ca şcoală mixtă, clădirea a avut două intrări funcţionale dinspre strada Carol, denumită astăzi strada Libertăţii. Pe uşa din stânga clădirii intrau băieţii, iar pe uşa din dreapta clădirii intrau fetele. Astăzi se mai păstrează pe această latură a clădirii doar intrarea profesorilor.

2 Comments

  1. Felicitari!
    Se schimba ceva si in Alexandria ,scoala Nr.5, va purta numele marelui poet.
    Este un semnal ,pentru performanta elevilor si dascalilor .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.